21-03-2016 r.

Śniadanie Wielkanocne Środowisk Wiejskich

W niedzielę palmową 20 marca w Kiszkowie (powiat gnieźnieński) odbyło się uroczyste Śniadanie Wielkanocne Środowisk Wiejskich. Do świątecznego stołu zasiadły delegacje samorządu rolniczego z całej Wielkopolski, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń działających na terenach wiejskich, parlamentarzyści, samorządowcy oraz przedstawiciele instytucji działających w otoczeniu rolnictwa, w sumie 1200 osób. Organizatorem spotkania była Wielkopolska Izba Rolnicza.

Gości uroczystości powitali i świąteczne życzenia złożyli Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, Członek Zarządu Wielkopolskiej Izby Rolniczej Zbigniew Stajkowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, a także Wicestarosta Gnieźnieński Jerzy Berlik oraz Tadeusz Bąkowski Wójt Gminy Kiszkowo.

Wybierając miejsce tegorocznego spotkania organizatorzy chcieli wpisać się w uroczystości jubileuszowe związane z 1050 rocznicą Chrztu Polski. Do jubileuszowych wydarzeń nawiązywała scenka przygotowana przez młodzież z Zespołu Teatralno-Muzycznego działającego przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Stanisława Mikołajczyka w Gnieźnie. Składając świąteczne życzenia Przewodnicząca Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Zofia Szalczyk nawiązała także do tych wydarzeń i uroczystości jakie będą towarzyszyć obchodom Jubileuszu na ziemi gnieźnieńskiej oraz w całym województwie.


Śniadania wielkanocne, które co roku odbywają się w innej części naszego województwa są nie tylko okazją do spotkania w tym wyjątkowym przedświątecznym czasie, ale mają także na celu kultywowanie pięknych tradycji związanych z Wielkanocą oraz z naszym kulinarnym dziedzictwem. W ramach tegorocznego spotkania realizowany był projekt pn. „Śniadanie wielkanocne – wielkopolska tradycja” finansowany ze środków Krajowej Sieci Rozwoju Obszarów Wiejskich. W ramach projektu uczestnikom spotkania przybliżone zostały tradycje kulinarne związane z Wielkim Postem oraz Wielkanocą, charakterystyczne dla naszego regionu. W ramach poczęstunku przygotowane zostały potrawy, które zgodnie ze zwyczajem goszczą na wielkanocnych stołach: żur z białą kiełbasa i jajkiem, jaja faszerowane, wędliny i pasztety, chrzan, ćwikła i warzywne sałatki. Świątecznego nastroju dodawały ręcznie przygotowane dekoracje – kompozycje z gałązek wierzby, bukszpanu oraz pisanek. Święta Wielkanocne niosą ze sobą bogactwo obrzędów i zwyczajów, o ich symbolice i pochodzeniu uczestnicy spotkania mogli się dowiedzieć z krótkiego wykładu oraz prezentacji multimedialnej. Do tradycji wielkanocnych nawiązywały także w swoich wystąpieniach zespoły, które zaprezentowały się przed uczestnikami spotkania. W ramach projektu zorganizowany został konkurs na domowy wypiek wielkanocny. Do udziału w konkursie zgłoszonych zostało 46 ciast przygotowanych w większości przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Ciasta były nie tylko smaczne ale zachwycały także wyglądem, królowały wielkanocne baby, serniki i kolorowe mazurki. Wszystkie wypieki przeznaczone zostały do degustacji dla uczestników spotkania. W części warsztatowej spotkania wzięło udział ponad 500 osób.


Wielkopolska Izba Rolnicza serdecznie dziękuje następującym osobom i instytucjom, które wsparły organizację spotkania:



Laureatami Konkursu na ciasto wielkanocne zostali:

Opracowanie: Katarzyna Strzyż

Galeria
Powrót