13-04-2017 r.

Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego z wizytą w Izbie

Studenci Wydziału Ekonomiczno-Społecznego poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego podczas studiów poznają różne formy przedsiębiorczości występujące na obszarach wiejskich. Realizując ten cel, ich opiekunowie naukowi zwrócili się do naszej Izby z prośbą o spotkanie, które z jednej strony przybliżyłoby studentom działalność samorządu rolniczego, z drugiej zaś stworzyło możliwość poznania, jakie jest nastawienie rolników do pozarolniczego biznesu na wsi.

Spotkanie odbyło się w dniu 11 kwietnia w auli Technikum Inżynierii Środowiska i Agrobiznesu na poznański Golęcinie. Wzięło w nim udział około pięćdziesięciu studentów przybyłych pod opieką dr Agnieszki Baer-Nawrockiej.


Pierwszą część spotkania poświęcono zagadnieniu energii odnawialnej, która przede wszystkim bazuje na surowcach produkowanych przez rolnictwo (biogazownie) lub po prostu lokuje swe instalacje na obszarach wiejskich (elektronie wiatrowe czy fotowoltaiczne). Temat ten przedstawił słuchaczom przedstawiciel Wielkopolskiej Agencji Zarządzania Energią – Stefan Pawlak. Studenci mieli okazję poznać nie tylko organizacyjno-prawne aspekty produkcji „czystej” energii, lecz także realia ekonomiczne, które mają największy wpływ na zmieniające się zainteresowanie pozyskiwaniem energii z różnych naturalnych źródeł. Ten sposób produkcji energii jest bowiem koniecznością, gdyż wyczerpanie się tradycyjnych nośników energii, pozyskiwanych z eksploatacji zasobów Ziemi, jest tylko kwestią czasu.


W drugiej części wizyty studenci mieli możliwość poznania idei działania samorządu rolniczego, na przykładzie Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Po krótkim rysie historycznym i przedstawieniu bieżących zadań stojących przed Izbą, omówiono różne kierunki działalności gospodarczej najczęściej podejmowane przez rolników. Naszych gości zapoznano z tymi działania PROW 2014-2020, które oferują rolnikom finansowe wsparcie działalności pozarolniczej. Możliwości rozwoju biznesu na wsi są nadal bardzo duże i w znacznym stopniu jeszcze niewykorzystane. Oprócz handlu czy agroturystyki, na obszarach wiejskich prężnie rozwija się szeroka sfera usług i produkcji. Rozwój przedsiębiorczości, odbywający się z udziałem rolników nie tylko poprawia sytuację finansową ich samych, lecz także łagodzi problemy lokalnego rynku pracy i przyczynia się do rozwoju naszych „małych ojczyzn”.

Kornel Pabiszczak

Powrót