21-08-2018 r.

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów


Za nami XVIII edycja konkursu Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów, w piątek 17 sierpnia podczas uroczystego podsumowania poznaliśmy laureatów tego prestiżowego konkursu. Organizatorami wydarzenia jest Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Wielkopolską Izbą Rolniczą. Tegoroczny finał odbył się w Gołuchowie na terenie Ośrodka Kultury Leśnej. Kulinarnej rywalizacji towarzyszyły obchody jubileuszu 10-lecia Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.


Konkurs „Nasze kulinarne dziedzictwo SMAKI REGIONÓW” podzielony jest na dwie kategorie: produkty regionalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne.

Produkty regionalne i tradycyjne - kategoria skierowana do Kół Gospodyń Wiejskich, małych firm przetwórstwa spożywczego oraz osób indywidualnych. W ramach tej kategorii do tegorocznej edycji konkursu przystąpiło ponad 70 podmiotów, które przedstawiły do oceny blisko 80 produktów. Zgodnie z regulaminem oceniane produkty podzielone zostały na 4 podstawowe podkategorie:

Laureaci poszczególnych podkategorii ubiegali się również o nominację do nagrody PERŁA czyli najwyższego wyróżnienia dla produktu w konkursie ogólnopolskim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Pełną listę laureatów zamieszczamy poniżej.

Potrawy regionalne – w ramach tej kategorii do konkursu zgłosiło się 6 podmiotów, 4 restauracje i 2 Koła Gospodyń Wiejskich. Laureatami zostali: I miejsce Restauracja „Hyćka” z Poznania, II miejsce Restauracja „P jak pysznie” z Kępna i III miejsce Restauracja „Jesionowy Dwór” z Gutowa.

Oceny produktów oraz potraw dokonała kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Z ramienia Wielkopolskiej Izby Rolniczej w pracach kapituły uczestniczył Zbigniew Gąsior.


Ideą konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo SMAKI REGIONÓW” jest identyfikacja produktów regionalnych, promocja regionalnej żywności oraz zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Konkurs ma na celu upowszechnianie wielkopolskich tradycyjnych smaków przybliżając mieszkańcom oraz turystom produkty i potrawy tradycyjne, najbardziej charakterystyczne dla Wielkopolski. Zgłoszenia do tegorocznej edycji konkursu przyjmowane były m.in. za pośrednictwem Biur Powiatowych Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska
W trakcie podsumowania konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo SMAKI REGIONÓW” miały miejsce uroczystości związane z jubileuszem 10 lecia członkostwa Województwa Wielkopolskiego w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Gościem specjalnym wydarzenia był Europejski Koordynator Sieci Niclas Fjellström. W spotkaniu uczestniczyli również Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, Prezes WIR Piotr Walkowski oraz Członkowie Zarządu WIR Jolanta Nawrocka i Zbigniew Stajkowski.

Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej 45 regionów europejskich. Wszystkie regionalne Sieci składają się na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której głównym celem jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych produktach. Pojęcie kulinarnego dziedzictwa sprowadza się do wspólnego logo, ustalonych kryteriów uczestnictwa dla przedsiębiorstw, wspólnego marketingu i działań na szczeblu regionalnym i europejskim. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza obecnie 130 członków, wśród których są producenci wysokiej jakości żywności, przetwórstwa, restauracje, gospody i gościńce.

Uroczystościom towarzyszyła również prezentacja produktów regionalnych i tradycyjnych zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska Kilkunastu członków sieci zaprezentowało swoje produkty m.in. sery, miody i wędliny. Uczestnicy spotkania mogli również zapoznać się z rękodzielnictwem Lokalnych Grup Działania. Na zakończenie spotkania na festynowej scenie wystąpił zespół Stawiszynianki oraz kabaret EWG.


Laureaci Konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo SMAKI REGIONÓW”

Kategoria: Produkty regionalne i tradycyjne

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
I nagroda: Grupa dla Rybna Wielkiego za Smalec z mięsem z piekarnika.

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Katarzyna Kaptur za Rybne klopsiki z octem jabłkowym.

Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Spółdzielczy Związek Grup Produce ntów Rolnych LAZUR za ser Lazur Błękitny.

Podkategoria: miody
I nagroda: Noteckie Miody za Miód Akacjowy.

Wyróżnienia:
Grażyna Szłapka za ser Maciek.
Dorota Kozak za miód wiosenny.

II. W kategorii i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe.
I nagroda: Teresa Skrzypczak za jabłka w soku malinowym

Podkategoria: przetwory owocowe

Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Grupa Producentów Rolnych „Chrobry” za krem zupa z ziemniaków „Ślepe Ryby”.

Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Semco – olej wiesiołkowy.

Podkategoria: wyroby cukiernicze
I nagroda: Stowarzyszenie Zagroda Pszczółki Przyjaciółki za Babkę miodową z Katarzynowa.

Wyróżnienia:
Grażyna Zawierowska za kapustę kiszoną.
Elżbieta Kakoma i Elżbieta Jakubowska za syrop z buraka cukrowego.
Ewelina Mocna za wiejski chleb na zakwasie
Maria Opac za babkę gotowaną

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: Martyna Szeląg Agnieszka Wiśniewska za soki Dziadka Franka.

Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: Szczepan Banasiak za nalewkę z gruszki.

Wyróżnienia:
Restauracja Hyćka za lemoniadę z hyćki.
Renata Kaźmierczak za kompot spacer po sadzie.

IV. Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW Lutogniew za gołąbki.

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty:


Opracowanie: Katarzyna Strzyż

Powrót