18-09-2018 r.

Piknik Drobiowy podczas XIII Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi


Powracająca na polskie stoły królowa – gęś w ubiegłą niedzielę w Ostrzeszowie miała swoje święto podczas Pikniku Drobiowego zorganizowanego przez Wielkopolskę Izbę Rolniczą. Impreza towarzyszyła XIII Festiwalowi Pasztetników i Potraw z Gęsi. Piknik sfinansowany został ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, a jego ideą było promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa drobiowego i jego przetworów.

Uczestnikom imprezy, w ramach darmowych degustacji wydano zupę z żołądków gęsich, gulasz drobiowy, wątróbkę gęsią z cebulką i jabłkiem, chleb z gęsim smarowidłem oraz kanapki z pasztetem. Dodatkowo serwowano grillowaną pierś oraz udka z gęsi. Oprócz tego częstowano pieczoną gęsią z farszem dyniowym, żurawinowym i warzywnym, babeczkami z musem z gęsich wątróbek oraz roladą z gęsiny. Taką „ucztę dla podniebienia” przygotowała restauracja „P jak pysznie” z Kępna bazując na produktach pochodzących od polskich producentów.

Poza kulinarnymi doznaniami osoby odwiedzające piknikowe stoisko otrzymały szereg przydatnych informacji na temat walorów produktów drobiowych oraz broszury zachęcające do sięgania po drób w codziennej diecie.

W ramach Pikniku odbył się także konkurs kulinarny dla Stowarzyszeń i Kół Gospodyń Wiejskich na najlepszą potrawę z gęsi. Dodatkowo podmioty startujące w konkursie przygotowały stoiska degustacyjne, na których oprócz gęsiny można było znaleźć dodatki komponujące się z tym gatunkiem mięsa oraz inne regionalne przysmaki. Laureatom kulinarnego współzawodnictwa wręczono cenne nagrody sfinansowane z funduszu promocji mięsa drobiowego.

Dla najmłodszych zorganizowano liczne konkursy, w których wygrać można było ciekawe nagrody oraz słodycze. Dorośli zmagali się w konkursie wiedzy na temat hodowli gęsi oraz walorów odżywczych mięsa drobiowego. Osoby, które odpowiedziały prawidłowo na najwięcej pytań otrzymały pasztet z gęsi oraz gadżety promocyjne.

Maria Deresińska

Powrót