Wielkopolska Izba Rolnicza
Wielkopolska Izba Rolnicza

Święto Kaczki Przygodzice 2013

Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza, dzięki wsparciu finansowemu Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, zorganizowało Pierwsze Krajowe Święto Kaczki, które odbyło się 2 czerwca br. w Przygodzicach (powiat ostrowski). Współorganizatorami tego wydarzenia była Wielkopolska Izba Rolnicza, Grupa Producentów Rolnych GAYOR, Gmina Przygodzice oraz Stowarzyszenia "Partnerstwo dla Doliny Baryczy" - Lokalna Grupa Działania.

Święto kaczki

Spożycie mięsa kaczego w ostatnich latach w Polsce regularnie wzrasta, obecnie wynosi 16-18 dag na jednego mieszkańca kraju, mimo tego nadal nie jest tak wysokie, jak u naszych zachodnich sąsiadów, gdzie spożywa się go ok. 1 kg. Ma to się zmienić dzięki licznym działaniom promocyjnym rozpowszechniających wiedzę na temat jego wyjątkowych walorów odżywczych.

Wśród zaproszonych gości przybyli m.in. Halina Rutkowska Naczelnik w Departamencie Rynków Rolnych MRiRW, która przekazała organizatorom i uczestnikom Święta Kaczki życzenia od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalemby oraz Krzysztof Grabowski Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

Konkurs

Jednym z głównych punktów niedzielnej uroczystości był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z kaczki. Do udziału w nim przystąpiło 15 zespołów. Komisja Konkursowa w składzie: Krystyna Ziejewska Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych, Irena Frąszczak Prezes Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Gospodyni", Andrzej Bobrowski Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Poznaniu, Witold Wróbel Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, Krzysztof Rasiak- Wójt Gminy Przygodzice oraz Przewodniczący Komisji Konkursowej Piotr Walkowski Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, oceniła wykwintne potrawy zwracając szczególną uwagę na walory smakowe, wygląd oraz estetykę i sposób prezentacji potrawy. Na tej podstawie wyłoniono laureatów:

  1. Miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Topoli Wielkiej za "Kaczka pieczona na słodko";
  2. Miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Jankowie Przygodzkim- "Kaczka Babci Leoni";
  3. Miejsce - Kółko Włościanek w Żegocinie - "Czernina Helenki",

oraz przyznano następujące wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich W Tarchałach Wielkich;
  • Koło Gospodyń Wiejskich W Topoli- Osiedle;
  • Koło Gospodyń Wiejskich W Sieroszewicach;
  • Uniwersytet Trzeciego Wieku;
  • Koło Gospodyń Wiejskich Ludwików;
  • Koło Gospodyń Wiejskich Gorzyce Małe;
  • Koło Gospodyń Wiejskich Gorzyce Wielkie;
  • Koło Gospodyń Wiejskich Przygodziczki;
  • Koło Gospodyń Wiejskich Ligota;
  • "Paula"- Paulina Rzeszowska;
  • Koło Gospodyń Wiejskich Przygodzice;
  • Stowarzyszenie Rozwoju Wsi "Dla Wysocka Małego i Smardowa".

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody, a laureaci pierwszych trzech miejsc zostali dodatkowo uhonorowani pucharami.

Celem Święta Kaczki była promocja kaczego mięsa. O tym jak je przyrządzić by było smaczne i zdrowe opowiadali znakomici kucharze, eksperci kulinarni KZGPR-IG Paweł Sulski i Paweł Wiśniewski. Panów można było nie tylko posłuchać ale także przyjrzeć się ich pracy, zapytać o kulinarne triki i spróbować przygotowanych przez nich pyszności. Dodatkowo w ogromnym, tysiąclitrowym kotle przygotowano smaczną czerninę, której nie zabrakło dla żadnego smakosza.

Dla publiczności organizatorzy przygotowali liczne konkursy. Najmłodsi wykazali się talentem plastycznym rysując kacze portrety, starsi mogli sprawdzić swój zasób wiadomości w teście wiedzy na temat hodowli kaczek, nagrodami dla zwycięzców były oczywiście kaczki.

Występy

Oprócz atrakcji kulinarnych organizatorzy zadbali także o znakomitą rozrywkę. Wystąpiły lokalne zespoły ludowe: kapela "Boćki", Zespół Śpiewaczy "Baryczanki", Zespół Pieśni i Tańca Przygodzice oraz "Przyjaciele". Największą atrakcją niedzielnej imprezy był koncert najpopularniejszego zespołu disco polo "Bayer Full" oraz występ Kabaretu Klapa i Kapeli Ludowej z Żegocina.

Niedzielną imprezę poprzedziła konferencja nt. "Jakości i walorów mięsa kaczego", która skierowana była do hodowców zrzeszonych w grupach producenckich. Uczestnicy konferencji wysłuchali wykładu prof. Marka Adamskiego z Uniwersytetu Techniczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy "Charakterystyka jakościowa mięsa kaczego" oraz "Zasady chowu kaczek warunkujące pozyskiwanie surowca wysokiej jakości" oraz Wiesławy Nowak wicedyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, która przybliżyła temat "Kaczka jako produkt tradycyjny, regionalny? Uzyskane systemy jakości żywności i możliwości uzyskania wsparcia finansowego".


Maria Deresińska
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.


Do pobrania:
Konkursowe przepisy kulinarne (.pdf 1,61 MB)