Wielkopolska Izba Rolnicza
Wielkopolska Izba Rolnicza

"Jesienne obfitości-cudowności pól, łąk i lasów do spiżarni i na stół"
Skalmierzyce, 21 września 2014 r.


Jesień to pora zbioru plonów z pól, ogrodów i sadów, to czas obfitości, kiedy możemy się cieszyć świeżymi owocami i warzywami. Chcąc zachować ich walory zdrowotne i smakowe a także zapewnić sobie pożywienie na długie zimowe dni, nasi przodkowie przetwarzali je zapełniając po brzegi półki w spiżarniach i piwnicach. Dzisiaj coraz rzadziej przygotowujemy przetwory tłumacząc się brakiem czasu i dostępnością tego rodzaju produktów. Domowy dżem, kompot czy sok wypierane są przez gotowe produkty pełne konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.

Festiwal pod nazwą "Jesienne obfitości-cudowności pól, łąk i lasów do spiżarni i na stół" ma na celu popularyzację domowych przetworów, smacznych i wartościowych, po które z prawdziwą przyjemnością sięgniemy zimą. Festiwal odbędzie się 21 września w Skalmierzycach (Powiat Ostrowski). Festiwal składać się będzie z części festynowej i część warsztatowo - merytorycznej. W trakcie części festynowej odbędą się liczne konkursy dla dzieci i dorosłych, przed uczestnikami Festiwalu zaprezentują się zespoły folklorystyczne z Południowej Wielkopolski, będzie można również skosztować przygotowanych w ramach Festiwalu potraw. Części warsztatowo - merytoryczna składać się będzie z następujących bloków:

  • "Historia przetwórstwa w Polsce" - Z kucharzami warsztatowymi przygotowujemy - śliwki w occie i korbol w occie - opowiemy o historii i dawnych technologiach robienia przetworów.
  • "Historia ziemniaka na świecie i w Polsce" - Z uczestnikami przygotujemy różne rodzaje placków ziemniaczanych, opowiemy o historii ziemniaka,
  • "zapomniane warzywa i owoce - Z kucharzami przygotujemy zupę z korbola i opowiemy o rzepie, brukwi, pasternaku.
  • "Staropolskie wety" - Z kucharzami przygotowujemy ryż z jabłkami, opowiemy o przetworach w kuchni staropolskiej.
  • Warsztaty kulinarne dla dzieci.
  • Wieczór autorski Andrzeja Fiodoruka pt. "Świniobicie - Przetwory mięsne" z wykorzystaniem Świni Złotnickiej.

Do udziału w Festiwalu zaproszeni zostali restauratorzy zrzeszeni w sieci Dziedzictwa Kulinarnego, producenci produktów z listy produktów tradycyjnych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, właściciele obiektów oferujących wypoczynek na wielkopolskiej wsi (np. gospodarstwa agroturystyczne), koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia działające na wielkopolskiej wsi a także wytwórcy regionalni i artyści ludowi.

Organizatorem Festiwalu jest Stowarzyszenie Pomoc Społeczności Lokalnej PROMETEUSZ. Partnerem imprezy jest Wielkopolska Izba Rolnicza. Projekt współfinansowany jest przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.


Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.


Do pobrania:
Plakat
Zaproszenie