Wielkopolska Izba Rolnicza
Wielkopolska Izba Rolnicza

Zgłoszenia do konkursu kulinarnego "NA POTRAWĘ Z GRZYBA"


Gospodarstwo Uprawy Grzybów Henryk Kaczmarek z Czermina

Gospodarstwo zajmuje się uprawą grzybów od 1992 roku. Produkuje boczniaki i grzyby shii-take. 40% produkcji boczniaka wysyłane jest za granicę do Czech, Francji, Niemiec i Holandii.

Degustacja odbyła się 1 marca 2014 r. w Żegocinie na XII Powiatowym Konkursie na Ciasto Domowego Wypieku.

Foto

Leczo z boczniaków


Foto

Smalec z boczniakami


Foto

Flaki z boczniaków


Foto

Pasztet z boczniaków


Foto

Jajka z shii-take


Przepisy do pobrania:
- Leczo z boczniaków
- Smalec z boczniakami
- Flaki z boczniaków
- Pasztet z boczniaków
- Jajka z shii-take




Stowarzyszenie Kreatywnych Gospodyń Wiejskich w Gorzycach Wielkich

Stowarzyszenie powstało 6 maja 2013 roku w Gorzycach Wielkich. Jest to nowoczesna, postępowa i prężnie działająca organizacja. Celem Stowarzyszenia jest integracja jak największej grupy kobiet. Poprzez swoje działania Stowarzyszenie aktywizuje i pobudza panie do realnego wpływania na rozwój lokalnej społeczności. Cele te realizuje konsekwentnie m.in. poprzez organizowanie spotkań, współpracę z organizacjami wiejskimi, pozarządowymi, władzami samorządowymi, poprzez uczestnictwo w konkursach, uroczystościach, imprezach kulturalnych o zasięgu lokalnym (Święto Wsi Gorzyce Wielkie), regionalnym ("Święto Kaczki" w Przygodzicach, Wielkopolskie Święto Plonów w Michałkowie) i ogólnopolskim (Międzynarodowa Wystawa Rolnicza w Bednarach).

Degustacja: 8 marca 2014 r. podczas Koncertu Wszystko dla Pań w Gorzycach Wielkich

Foto

Flaczki z boczniaków

Przepis do pobrania:
Flaczki z boczniaków




Koło Gospodyń Wiejskich Gościejewice

Koło zostało założone w 1956 roku, obecnie liczy 17 członkiń. Koło angażuje się w organizację spotkań okolicznościowych oraz prowadzi wypożyczalnie naczyń.

Degustacja: Gołaszyn Centrum Wystawowo-Edukacyjne, 09.04.2014 r.

Foto

Sałatka z pieczarek


Foto

Kruche babeczki z pieczarkami


Foto

Pieczarki faszerowane


Foto

Pasztet z selera i pieczarek


Przepisy do pobrania:
- Sałatka z pieczarek
- Kruche babeczki z pieczarkami
- Pieczarki faszerowane
- Pasztet z selera i pieczarek




Rada Sołecka w Sośniach

Rada Sołecka w Sośniach działa przy Sali Wiejskiej. Realizuje różnego rodzaju działania związane z organizacją imprez okolicznościowych, festynów warsztatów tanecznych dla dzieci oraz warsztatów z zakresu rękodzieła dla kobiet. Rada współpracuje z Gminną Biblioteką Publiczną organizując wspólnie m.in. obchody Dnia Gminy Sośnie.

Miejsce degustacji: Sala wiejska w Sośniach, 27.04.2014 r.

Foto

Borowiki w Koszulkach Kapuścianych


Przepis do pobrania:
- Borowiki w Koszulkach Kapuścianych




Koło Gospodyń Wiejskich przy OSP w Chełmcach

Koło działa aktywnie od 1995 roku. KGW uczestniczyło w III FESIWALU TRADYCYJNYCH SMAKOW W KRAINIE NOCY I DNI, gdzie zdobyło nagrodę za napój żniwny. KGW bierze także udział we wszystkich uroczystościach organizowanych przez OSP w Chełmcach, jak również przez Gminę Opatówek oraz Powiat Kaliski.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: 9 marca 2014r. w Domu Strażaka w Chełmcach podczas spotkania z okazji Dnia Kobiet.

Foto

Zupa z boczniaków


Foto

Bigos z kapusty pekińskiej z pieczarkami


Foto

Wafle z pieczarkami


Foto

Rolada serowo - pieczarkowa


Foto

Sałatka z marynowanymi kurkami


Przepisy do pobrania:
- Zupa z boczniaków
- Bigos z kapusty pekińskiej z pieczarkami
- Wafle z pieczarkami
- Rolada serowo - pieczarkowa
- Sałatka z marynowanymi kurkami




Koło Gospodyń Wiejskich w Kaszczorze

Koło Gospodyń Wiejskich jest organizacją działająca na terenie Gminy Przemęt. Powstało w styczniu 2005 roku. Koło nosi nazwę "Wędrowniczki", gdyż jego członkinie chcą poznawać naszą Ojczyznę, zwiedzając pobliskie okolice. Od samego początku Koło działa bardzo prężnie, współpracuje z wieloma organizacjami. Organizuje różne konkursy, zabawy dla dzieci, spektakle, koncerty, zabawy taneczne, festyny, pokazy kulinarne i kursy gotowania. Prowadzi również naukę "robótek ręcznych". Koło opiekuje się salą wiejską i jej obejściem. Koło Gospodyń Wiejskich w Kaszczorze obecnie liczy 35 członkiń.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: Sala Floriana w Kaszczorze ul. Cysterska 13, termin: 22.03.2014 r.

Foto

Flaczki z boczniaka


Foto

Pieczarka w cieście naleśnikowym w zalewie słodko-kwaśnej


Foto

Pieczarki faszerowane szpinakiem, wątróbką, mielonym mięsem z ryżem


Foto

Pasztet gryczano - grzybowy polany sosem grzybowym


Foto

Paszteciki grzybowe w cieście francuskim


Przepisy do pobrania:
- Flaczki z boczniaka
- Pieczarka w cieście naleśnikowym w zalewie słodko-kwaśnej
- Pieczarki faszerowane szpinakiem, wątróbką, mielonym mięsem z ryżem
- Pasztet gryczano - grzybowy polany sosem grzybowym
- Paszteciki grzybowe w cieście francuskim




Krystyna i Zygmunt Drzażdzyńscy
Gospodarstwo Produkcji Grzybów Jadalnych Shii-take

Gospodarstwo mieści się w Jutrosinie, od 30 lat prowadzi produkcję grzybów i grzybni. Od 20 lat prowadzi uprawę grzyba i grzybni shii-take. Większość produkcji eksportowana jest na rynki Unii Europejskiej oraz do Rosji.

Degustacja odbyła się 09.04.2014 r. w Ośrodku Postępu Rolniczego w Gołaszynie.

Foto

Grzybowy Szpinak


Foto

Strogonow Jutrosiński


Przepisy do pobrania:
- Grzybowy Szpinak
- Strogonow Jutrosiński
- Jutrosiński Przysmak Grzybowy




Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś

Koło Gospodyń Wiejskich ze Zwoli gmina Zaniemyśl powiat Średzki.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: Świetlica na Zwoli 26 marca 2014 r.

Przepisy do pobrania:
- Roladki drobiowe w sosie boczniakowo - śmietanowym
- Pychotka dyplomatyczna
- Smalec z pieczarkami




Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś

KGW Nowa Wieś powstało w 1950 roku, członkiniami Koła są 22 Panie. Od blisko 30 lat przewodniczącą Koła jest Pani Halina Wałęsa. Przy Kole działa zespół śpiewaczy KALINA.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: Sala Wiejska w Nowej Wsi 4 marca 2014r. podczas Dnia Kobiet

Foto

Pieczarki w zalewie


Foto

Sałatka z marynowanymi grzybami


Foto

Paszteciki francuskie z grzybami


Foto

Gołąbki z grzybami i mięsem


Foto

Gulasz z pieczarek i kurczaka


Przepisy do pobrania:
- Pieczarki w zalewie
- Sałatka z marynowanymi grzybami
- Paszteciki francuskie z grzybami
- Gołąbki z grzybami i mięsem
- Gulasz z pieczarek i kurczaka




Potrawy konkursowe podczas XIII Pokazu Stołów Wielkanocnych w Szamotułach

O tytuł najlepszej potrawy z grzyba rywalizowały, dzięki wysiłkom Wydziału Ekologii i Ochrony Środowiska Urzędu Miasta i Gminy Szamotuły, sołectwa Baborówko, Brodziszewo, Kąsinowo, Kępa, Koźle, Otorowo, Szczuczyn, Witoldzin, a także Zespół Szkół nr 2 oraz Zespół Szkół nr 3 z Szamotuł. Dodatkowo swoje danie konkursowe zaprezentował Zespół Szkół w Gaju Małym.

Ze względu na oryginalność przepisów, dobór składników, a także atrakcyjność dań wszystkie zgłoszone potrawy zostaną przesłane do organizatorów, gdzie 8 czerwca 2014 r. podczas Wielkopolskiego Święta Wsi Komisja Konkursowa wyłoni laureatów rywalizacji.

Degustacja odbyła się podczas XIII Pokazu Stołów Wielkanocnych 13 kwietnia 2014 r. w Szamotułach

Foto

Klopsiki z kaszy i borowików - sołectwo Kąsinowo


Foto

Zupa z zielonek oraz zielonki marynowane - Zespół Szkół w Gaju Małym


Foto

Wykwintny borowikowy krem - Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach


Foto

Pieczarki faszerowane - Koło Gospodyń Wiejskich w Otorowie


Foto

Nadziane kapelusze - Koło Gospodyń Wiejskich Koźle


Foto

Polędwiczka w sosie borowikowym z rozmarynem serwowana z ziemniaki w mundurkach i białą kapustą - Zespół Szkół nr 3 w Szamotułach


Foto

Zupa grzybowa - sołectwo Baborówko


Foto

Sałatka z marynowanych grzybków - sołectwo Witoldzin


Foto

Pasztet z pieczarkami - Koło Gospodyń Wiejskich Szczuczyn


Foto

Pieczarki faszerowane szpinakiem i smażone na głębokim tłuszczu na plackach ziemniaczanych
- Damian Piaskowski


Foto

Zupa grzybowa - Koło Gospodyń Wiejskich Brodziszewo


Foto

Pierś z kurczaka nadziewana grzybami - Koło Gospodyń Wiejskich Kępa


Przepisy do pobrania:
- Klopsiki z kaszy i borowików
- Zupa z zielonek
- Zielonki marynowane
- Wykwintny borowikowy krem
- Pieczarki faszerowane
- Nadziane kapelusze
- Polędwiczka w sosie borowikowym z rozmarynem serwowana z ziemniaki w mundurkach i białą kapustą
- Zupa grzybowa
- Sałatka z marynowanych grzybków
- Pasztet z pieczarkami
- Pieczarki faszerowane szpinakiem i smażone na głębokim tłuszczu na plackach ziemniaczanych
- Zupa grzybowa
- Pierś z kurczaka nadziewana grzybami




Stowarzyszenie "Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego"

Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego powstało w listopadzie 2011 roku. Działa na terenie powiatu pleszewskiego. Skupia 80 członkiń. Współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich oraz z osobami niezrzeszonymi. Stowarzyszenie pozyskuje środki pisząc projekty, które realizuje we wszystkich gminach powiatu pleszewskiego. W 2013 roku z różnych form szkolenia zorganizowanych przez SFKPP wzięło udział 549 osób. Organizator wojewódzkiego konkursu Tradycyjna Kuchnia Wielkopolska. Stowarzyszenie przygotowuje wydanie publikacji "Tradycyjne potrawy powiatu pleszewskiego". Stowarzyszenie uczestniczy w różnych akcjach charytatywnych, współpracuje z niemieckimi kobietami z powiatu Amerland.

Degustacja odbyła się Centrum Edukacyjno Wystawowe w Marszewie w dniu 6 kwietnia 2014 roku.

Foto

Grzyb w brukselce z polskim mięsem w panierce
z kaszą z wielkopolskich zbóż oraz surówką ze swojskich warzyw


Foto

Smalec z karkówką i grzybami


Przepisy do pobrania:
- Grzyb w brukselce z polskim mięsem w panierce z kaszą z wielkopolskich zbóż oraz surówką ze swojskich warzyw
- Smalec z karkówką i grzybami




Stowarzyszenie "Partnerstwo Lokalne w Śmiglu"

Stowarzyszenie działa formalnie od 2011 roku i zajmuje się szeroko rozumianym rozwojem społeczeństwa obywatelskiego, aktywizowaniem społeczności lokalnych i integracją społeczną. Członkowie Stowarzyszenia to przede wszystkim sołtysi z terenu gminy Śmigiel. Stowarzyszenie w swojej działalności skupia się na promowaniu lokalnych zasobów, którymi są utalentowani ludzie i miejsca oraz związana z nimi kultura, historia i tradycja.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: 23 marca 2014 r. Centrum Kultury w Śmiglu podczas imprezy: "Tutaj każdy może... II giełda pomysłów - możliwości i osiągnięcia sołectw".

Foto

Krem z pieczarek


Foto

Zupa grzybowa - krem


Foto

Zupa pieczarkowa


Foto

Pierogi z grzybami


Foto

Sałatka z pieczarek


Foto

Pieczarki w occie


Foto

Leczo z pieczarkami i kiełbasą


Foto

Krokiety z kapustą i grzybami


Foto

Bigos cygański


Foto

Zapiekanka


Foto

Kruchy placek z pieczarkami


Przepisy do pobrania:
- Krem z pieczarek
- Zupa grzybowa - krem
- Zupa pieczarkowa
- Pierogi z grzybami
- Sałatka z pieczarek
- Pieczarki w occie
- Leczo z pieczarkami i kiełbasą
- Krokiety z kapustą i grzybami
- Bigos cygański
- Zapiekanka
- Kruchy placek z pieczarkami




Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Rozdrażew"

Stowarzyszenie zawiązało się w 2011 roku, współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich Gminy Rozdrażew. Głównym celem działania Stowarzyszenia jest aktywizacja i integracja mieszkańców wsi, dbałość o kulturę i dziedzictwo kulinarne oraz szerzenie kultury kulinarnej. Stowarzyszenie organizuje i bierze czynny udział w imprezach okolicznościowych.

Degustacja odbyła się 9 marca 2014r. na Sali wiejskiej w Rozdrażewie podczas spotkania z okazji Dnia Kobiet

Foto

Przekąska pieczarkowa


Foto

Grzybki leśne marynowane


Foto

Sałatka z grzybkami marynowanymi


Przepisy do pobrania:
- Przekąska pieczarkowa
- Grzybki leśne marynowane
- Sałatka z grzybkami marynowanymi




Koło Gospodyń Wiejskich w Bożacinie

Koło Gospodyń Wiejskich w Bożacinie skupia obecnie 34 kobiety, działa od prawie 65 lat, zajmuję się bardzo wieloma sprawami dotyczącymi mieszkańców wsi i rolnictwa: począwszy od szkoleń na różne tematy rolnicze, poprzez edukację i profilaktykę na temat zdrowia i urody, wychowania dzieci i młodzieży, organizowanie aktywnego wypoczynku dla wszystkich grup wiekowych. Prowadzi warsztaty o różnej tematyce np.: gotowania, decoupage, doboru roślin w ogrodzie. Na uwagę zasługuje udział w imprezach kulinarnych np. Gotuj z Okrasą w Krotoszynie, a potrawą którą rozpowszechniły Panie z Bożacina jest Ser smażony.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: Degustacja potrawy odbyła się 6 marca 2014r. podczas spotkania z okazji Dnia Kobiet w Domu Rolnika w Bożacine.

Foto

Mieszki pełne grzybów


Foto

Rolada serowa z pieczarkami


Przepisy do pobrania:
- Mieszki pełne grzybów
- Rolada serowa z pieczarkami




Koło Gospodyń Wiejskich w Starkowie

Koło Gospodyń Wiejskich jest organizacją działająca na terenie Gminy Przemęt. Koła działa już od 1959 roku w miejscowości Starkowo. Głównymi celami koła są: kultywowanie tradycji i historii regionu, promowanie obczai wiejskich, promowanie aktywnego spędzania czasu. Koło Gospodyń Wiejskich aktywnie działa przez cały rok organizuje i uczestniczy w wielu imprezach między innymi: Średniowiecznym Jarmarku Rycerskim, organizuje wyjazdy integracyjne, opiekuje się salą wiejską oraz często pomaga innym organizacja w przygotowaniach wielu imprez.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: Sala Wiejska w Starkowie nr 91 termin: 01.03.2014 r.

Foto

Pączusie z nadzieniem grzybowym


Foto

Sałatka Pieczarkowa


Foto

Kapelusze grzybowe z nadzieniem mielonym


Przepisy do pobrania:
- Pączusie z nadzieniem grzybowym
- Sałatka Pieczarkowa
- Kapelusze grzybowe z nadzieniem mielonym




Koło Gospodyń Wiejskich w Jaskółkach

Koło Gospodyń Wiejskich w Jaskółkach uczestniczy w wielu konkursach o tematyce kulinarnej w tym także w tych organizowanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Panie uczestniczą również w różnego rodzaju warsztatach rękodzielniczych.

Miejsce i termin przeprowadzonej degustacji: Sala Wiejska w Jaskółkach dnia 01.03.2014 r.

Foto

Potrawa: Zupa a'la flaczki z boczniaków


Foto

Rolada z indyka z pieczarkami


Foto

Pierogi z kapustą i grzybami


Przepisy do pobrania:
- Zupa a'la flaczki z boczniaków
- Rolada z indyka z pieczarkami
- Pierogi z kapustą i grzybami




Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pleszewie

Gminny Związek Kółek, Rolników i Organizacji Rolniczych w Pleszewie działa od 1980 r. Współpracuje z 21 KGW i 20 KR z gminy Pleszew. Związek jest organizatorem i bierze udział w licznych konkursach, pokazach kulinarnych, imprezach okolicznościowych i dożynkowych.

Degustacja odbyła się 15 lutego 2014 r. w Wiejskim Domu Kultury w Brzeziu, podczas "IX Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego".

Foto

Sałatka z makaronu tortellini grzybowego


Foto

Schab nadziewany boczniakami


Przepisy do pobrania:
- Sałatka z makaronu tortellini grzybowego
- Schab nadziewany boczniakami




Krystyna i Zygmunt Drzażdzyńscy

Gospodarstwo Produkcji Grzybów Jadalnych Shii-take

Gospodarstwo mieści się w Jutrosinie, od 30 lat prowadzi produkcję grzybów i grzybni. Od 20 lat prowadzi uprawę grzyba i grzybni shii-take. Większość produkcji eksportowana jest na rynki Unii Europejskiej oraz do Rosji.

Degustacja odbyła się 23.02.2014 r. w Auli Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu podczas podsumowania konkursu "Wielkopolski Gospodarczo-Samorządowy HIT 2013".

Foto

Krem z grzybów shii-take

Pobierz przepis



Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew

Stowarzyszenie zawiązało się w 2011 roku, współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich Gminy Rozdrażew. Głównym celem działania Stowarzyszenia jest aktywizacja i integracja mieszkańców wsi, dbałość o kulturę i dziedzictwo kulinarne oraz szerzenie kultury kulinarnej. Stowarzyszenie organizuje i bierze czynny udział w imprezach okolicznościowych.

Degustacja odbyła się 15 lutego 2014r. na Sali wiejskiej w Rozdrażewie podczas spotkania "Wieczorek Walentynkowy"

Potrawy:

Foto

- Krokiety z grzybami leśnymi i kapusta kiszoną
- Kotlet schabowy nadziewany leśnymi grzybami
- Zupa krem z pieczarek
- Smalec z grzybami i cebulką
- Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Foto

Przepisy do pobrania:
- Krokiety z grzybami leśnymi i kapusta kiszoną
- Kotlet schabowy nadziewany leśnymi grzybami
- Zupa krem z pieczarek
- Smalec z grzybami i cebulką
- Pieczarki nadziewane mięsem mielonym



Koło Gospodyń Wiejskich w Marcinowie

Koło Gospodyń Wiejskich powstało w 1970 i aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym wsi Marcinów. Członkinie Koła uczestniczą w konkursach związanych z rękodziełem oraz konkursach kulinarnych. Jednym z ostatnich sukcesów Koła jest zajęcie drugiego miejsca w konkursie kulinarnym organizowanym w ramach "Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej" 18 sierpnia 2013 roku w Kowalach Pańskich.

Degustacja odbyła się 07.02.2014 r. w Remizie OSP Potworów i Marcinów.

Potrawy:

Foto

- Pulpety w sosie boczniakowo-śmietanowym
- Flaczki z Boczniaka
- Boczniak Panierowany
- Smalec z Boczniakami

Foto

Przepisy do pobrania:
- Pulpety w sosie boczniakowo-śmietanowym
- Flaczki z Boczniaka
- Boczniak Panierowany
- Smalec z Boczniakami



Spółdzielnia Mleczarska LAZUR

Hotel*** i Restauracja "Lazur" działająca przy Mleczarni, to miejsce, w którym można spędzić niesamowite chwile. Menu restauracji, które zadowoli nawet najdelikatniejsze podniebienia, to znak dbałości o gości odwiedzających hotel. Restauracja swoim gościom proponuje najwykwintniejsze sery marki Lazur, a obok potraw przyrządzanych na bazie serów także dania tradycyjne.

Degustacja: 25 stycznia 2014 rok, Sala Wiejska Strzegowa (Gmina Nowe Skalmierzyce, Powiat Ostrowski), podczas spotkania "Wieczorek Karnawałowy".

Potrawa: Flaki z boczniaków

Foto

Pobierz przepis



Krystyna i Zygmunt Drzażdzyńscy

Gospodarstwo Produkcji Grzybów Jadalnych Shii-take

Gospodarstwo mieści się w Jutrosinie, od 30 lat prowadzi produkcję grzybów i grzybni. Od 20 lat prowadzi uprawę grzyba i grzybni shii-take. Większość produkcji eksportowana jest na rynki Unii Europejskiej oraz do Rosji.

Degustacja odbyła się 30 grudnia 2013 r. po sesji rady gminy w Jutrosinie. W spotkaniu wzięło udział ponad 70 osób.

Foto

Potrawa: Jutrosiński przysmak grzybowy

Foto

Pobierz przepis



Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Rozdrażew"

Zgłaszający: Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Rozdrażew"
Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich "Rozdrażew" zawiązało się w 2011 roku, współpracuje z Kołami Gospodyń Wiejskich Gminy Rozdrażew. Głównym celem Stowarzyszenia jest aktywizacja i integracja mieszkańców wsi, dbałość o kulturę i dziedzictwo kulinarne oraz szerzenie kultury kulinarnej. Stowarzyszenie organizuje i bierze czynny udział w imprezach okolicznościowych, kulinarnych i dożynkowych.

Degustacja: 21 grudnia 2013 r. Hala ZSP w Koźminie Wielkopolskim, podczas spotkania pt. "Zimowa Zumba w gorących rytmach z LGD".

Foto

Potrawy:
- Zupa grzybowa
- Klopsiki drobiowe w sosie grzybowym

Foto

Przepisy do pobrania:
- Zupa grzybowa
- Klopsiki drobiowe w sosie grzybowym



Degustacja: 22 grudnia 2013 r. Hala ZSP w Rozdrażewie, podczas spotkania pt. "Jasełka".

Potrawy:
- Kapusta z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami

Foto

Przepisy do pobrania:
- Kapusta z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami



Degustacja: 8 grudnia 2013 r. Sala Wiejska w Rozdrażewie, podczas spotkania pt. "Nasze Wieczne Kolędowanie".

Potrawa: Barszcz z uszkami

Pobierz przepis