Wielkopolska Izba Rolnicza
Wielkopolska Izba Rolnicza

Logo

Rada Powiatowa
w Jarocinie

Herb

Powiat jarociński znajduje się na południu środkowej części województwa wielkopolskiego. Tworzą go 4 gminy: Jaraczewo, Jarocin, Kotlin i Żerków. Na terenie powiatu funkcjonuje ok. 2640 gospodarstw rolnych, głównie indywidualnych. W powiecie wzrasta zainteresowanie nowatorskim kierunkiem działalności, jakim jest agroturystyka. Na terenie powiatu znajduje się również Żerkowsko-Czeszewski Park Krajobrazowy, zajmujący 8.680 ha gminy Żerków.
Rolnictwo w powiecie odgrywa bardzo ważną rolę. Dostarcza ono na rynek wszystkie podstawowe produkty, stanowiąc zaplecze surowcowe dla przemysłu spożywczego i przetwórstwa rolniczego. Produkcja roślinna to w głównej mierze uprawa zbóż oraz w mniejszym zakresie ziemniaków, buraków, rzepaku i innych roślin. Produkcja zwierzęca - przede wszystkim trzoda chlewna i bydło - odznacza się wysoką intensywnością. W sektorze rolno-przetwórczym wiodącą pozycję zajmują zakłady zajmujące się rozbiorem i przetwórstwem mięsa wołowego i wieprzowego dostarczające na rynek wiele gatunków wędlin oraz, firmy specjalizujące się w imporcie i eksporcie ryb oraz przedsiębiorstwa produkujące naturalne przetwory owocowe i warzywne specjały.




III edycja Święta Pomidora - Dnia Kotlina za nami ...

30 sierpnia br. Wielkopolska Izba Rolnicza współorganizowała "Święto Pomidora" w Kotlinie (powiat jarociński). Tegoroczna uroczystość zgromadziła rzesze mieszkańców Gminy Kotlin oraz gości z całej Wielkopolski. Organizatorzy zapewnili wiele atrakcji w tym pokazy kulinarne, degustację, konkursy dla dzieci i dorosłych oraz występy artystyczne, całość zakończyła wspólna biesiada i zabawa taneczna. Święto pomidora stało się także okazją do wręczenia mieszkańcom Gminy Kotlin odznaczeń "Zasłużony dla Rolnictwa". Na wniosek Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotra Walkowskiego Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi nadał odznakę honorową "Zasłużony dla Rolnictwa" następującym osobom:

  • Barbara Dorsz - Przewodnicząca Kół Gospodyń Wiejskich w Gminie Kotlin, ciepła, serdeczna społeczniczka gminna. Autorka i pomysłodawczyni spotkań dla rolników, wigilii dla mieszkańców i członkiń Kół Gospodyń Wiejskich,
  • Krzysztof Grzegorczyk - Współwłaściciel i członek Zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością - Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "KOTLIN",
  • Piotr Grzegorczyk - Współwłaściciel i Prezes Zarządu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością - Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "KOTLIN",
  • Daniela Krawczyk - Członkini Koła Gospodyń Wiejskich, słynie z tworzenia rękodzieła artystycznego - plecie wieńce dożynkowe, z roślin, ze zbóż z pól, tworzy kompozycje z kwiatów, działaczka gminna, promująca Gminę Kotlin,
  • Elżbieta Mikołajczak - dyrektor Biblioteki Publicznej Gminy Kotlin, animatorka kultury o największym stażu pracy - 35 lat, realizatorka projektu "Młodzież w działaniu - Pomidory na start",
  • Teresa Orczyk - mieszkanka Gminy Kotlin, rolnik, współwłaścicielka gospodarstwa rolnego o powierzchni 21,1929 ha, uprawia cebulę, pomidory, buraki, brokuły, truskawki, paprykę, ogórki, marchew i pietruszkę. Od zawsze związana z rolnictwem, uczestnicy i pomaga w Dożynkach Wiejskich,
  • Mirosław Paterczyk - Wójt Gminy Kotlin, wcześniej przez lata pełnił funkcję doradcy w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego,
  • Beata Skowrońska - bibliotekarz Filii Biblioteki Publicznej Gminy Kotlin w Sławoszewie. Sołtys wsi Sławoszew od 2006 roku, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Sławoszewie,
  • Krzysztof Szyszka - mieszkaniec wsi, właściciel gospodarstwa rolnego, uprawia cebulę, pomidory, truskawkę, paprykę oraz zboża pszenicę i mieszankę, ponadto radny Gminy Kotlin, od 12 lat prezes Zrzeszenia Producentów Owoców i Warzyw "Pomwitrus" - grupy producenckiej warzyw, która zrzesza okolicznych producentów pomidorów gruntowych,
  • Michał Urbaniak - sekretarz Gminy Kotlin, Społecznik, chętnie uczestniczy i wspiera wszelkie inicjatywny wiejskie, rajdy rowerowe, szkolenia dla rolników, śniadania wielkanocne, konkursy dla Kół Gospodyń Wiejskich.

Do wspólnej zabawy publiczność poderwały koncerty Andrzeja Cierniewskiego oraz Trzech Tenorów: Bartosza Kuczyka, Mirosława Niewiadomskiego, Kordiana Kacperskiego. Na zakończenie wieczoru odbył się również pokaz żonglerki i fire show.

Foto

W trakcie festynu działały punkty informacyjne m.in. Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Urzędu Gminy Kotlin, Banku Spółdzielczego, KRUS, ODR, ARiMR, OSM w Jarocinie. Zrzeszenie Producentów Owoców i Warzyw POMWITRUS rozdawano pomidory. Na stoisku Wielkopolskiej Izby Rolniczej można było skosztować "Przysmaku Kotlińskiego" przygotowanego przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich pod wodzą Pani Danieli Krawczyk. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały również degustacje potraw, których głównym składnikiem był pomidor.

W trakcie "Święta Pomidora" rozstrzygnięto kilka konkursów, min: "Piękno naszej gminy", "Na najdziwniejszego kształtem pomidora" oraz "Największego pomidora", ponadto konkurs na "Wystrój stołu" i konkurs "Potrawa na słodko".

Gmina Kotlin słynie z wysoko rozwiniętego przetwórstwa spożywczego. Sercem Kotlina w tej dziedzinie jest sięgający historii Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, który w roku 2011 przejęła firma rodzinna. Dumą firmy jest produkcja ketchupu oraz przetworów pomidorowych, które powstają z produktów pozyskiwanych wyłącznie od producentów lokalnych. W skład asortymentu marki K otlin wchodzi również szeroka gama produktów, tj. przetwory warzywne, dania gotowe oraz dżemy. W związku z dominacją pomidora - produktu uprawianego w gminie Kotlin wypłynęła idea stworzenia lokalnej imprezy pod tym hasłem. Wpisała się ona już w kalendarz imprez organizowanych w gminie Kotlin.

Elżbieta Cieślak

Do pobrania:
Przepis na "Przysmak Kotliński"

Święto Pomidora - galeria





X Święto Spółdzielczości za nami

22 czerwca 2014 r. w jarocińskim parku na "Free wolnej" polanie odbyło się już po raz dziesiąty Święto Spółdzielczości. Wśród organizatorów byli: Bank Spółdzielczy - jako główny organizator oraz spółdzielnie z gminy Jarocin m.in: Spółdzielnia Mieszkaniowa Lokatorsko Własnościowa, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Spółdzielnia Kółek Rolniczych z Goliny.

Foto

Na zaproszenie organizatora ww. święta w imprezie uczestniczyły również instytucje związane z rolnictwem tj. Wielkopolska Izba Rolnicza, ARiMR oraz KRUS. Zgodnie z tradycją odbyły się przemówienia oraz wręczone zostały medale i odznaczenia pamiątkowe dla zasłużonych dla spółdzielczości. Odznaczenia wręczył gość specjalny pan Waldemar Witkowski pełnomocnik Krajowej Rady Spółdzielczej oraz pan Jan Grzesiek Prezes Banku Spółdzielczego w Jarocinie.

Mimo niesprzyjającej aury i opadów deszczu na Święto przybyli tłumnie mieszkańcy Jarocina wraz z rodzinami. Nie zabrakło atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Na scenie wystąpiły:

  • Kapela "Chłopcy z Sulęcinka",
  • Teatr dla dzieci DUET z Krakowa z przedstawieniem "Pszczółka Kaja i Przyjaciele",
  • Studio kreacji ruchu Arlety Piotrowskiej,
  • Music.Vioce & Joy - akademia umiejętności Gazety Jarocińskiej,
  • Zespół "THE UKRAINIAN FOLK".

Spółdzielcza impreza zakończyła się zabawą taneczną.

Elżbieta Cieślak




Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

Państwo Agnieszka i Zbigniew Typańscy z Ludwinowa, gmina Żerków, powiat jarociński zostali nagrodzeni w konkursie "Bezpieczne gospodarstwo rolne 2014".

W dniu 08 czerwca br. w Wysocku Wielkim odbyła się Konferencja z okazji Jubileuszu XX-lecia działalności Komisji do Spraw Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w Rolnictwie Indywidualnym dla Wielkopolski Południowej, podczas której odbyło się podsumowanie konkursu "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2014 pod patronatem Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego". W konkursie udział wzięli Państwo Typańscy. Za prowadzenie bezpiecznego gospodarstwa rolnego otrzymali wyróżnienie.

Foto

Nagrody wręczył Marszałek Województwa Wielkopolskiego Pan Krzysztof Grabowski, Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski oraz inni zaproszeni goście.

Serdecznie gratulujemy!

Elżbieta Cieślak




Smaki Południowej Wielkopolski w Dobrzycy

W dniach od 16-18.05 br w ramach obchodów odzyskania praw miejskich przez Dobrzyce (powiat pleszewski) odbyła się trzydniowa impreza z licznymi atrakcjami muzycznymi oraz kulinarnymi. W drugim dniu miała miejsce V Edycja Konkursu Kulinarnego "Nasze Dziedzictwo Kulinarne - Smaki Regionów Południowej Wielkopolski". Gośćmi specjalnymi byli: dr Grzegorz Russak oraz aktor znany m.in. z serialu RANCZO - Cezary Żak.

Foto

Dr Grzegorz Russak jest znanym smakoszem - kucharzem i specjalistą potraw z dziczyzny. W konkursie kulinarnym w Dobrzycy był on nie tylko głównym jurorem w ocenianiu potraw ale również sam przygotowywał bigos oraz zupę gulaszową z dziczyzny. Znany Kucharz w swoim wystąpieniu podkreślał przed publicznością walory polskiej kuchni oraz doradzał przybyłym, w jaki sposób wzmocnić i uświetnić smak każdej potrawy przy użyciu naturalnych przypraw.

Foto

W przedsięwzięciu kulinarnym brały udział zespoły składające się z członkiń KGW, stowarzyszenia i szkoły rolnicze z Południowej Wielkopolski. Na stołach królowały takie potrawy jak: "Żurek";" Kapuśniak z wkładką"; "Pierogi z kapustą i grzybami"; Czernina, "Boczek faszerowany"; "Żeberka w kapuście", "Szare kluski z kapustą zasmażaną"; "Gulasz z kaszą i kapustą", "Łazanki z kapustą"; "Roladki wieprzowe", "Sandacz z pieczarkami"; "Kurczak faszerowany". Można było również posmakować ciast, ciasteczek oraz pączków.

Powiat jarociński reprezentowały dwa Koła Gospodyń Wiejskich:
1. KGW w Sławoszewie, gmina Kotlin
2. KGW w Golinie, gmina Jarocin

Degustacja potraw cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody w postaci naczyń kuchennych. Specjalne nagrody przyznali: Cezary Żak za "Sandacza z pieczarkami"; dr Grzegorz Russak za "Boczek faszerowany" oraz Prezes WIR i Poseł na Sejm Piotr Walkowski.

Elżbieta Cieślak
Lidia Grzesiak-Ryszewska




Forum Rolnicze Powiatu Jarocińskiego

Tegoroczne forum powiatu jarocińskiego odbyło się w dniu 10 marca 2014 roku w Wielkopolskiej Wyższej Szkole Humanistyczno Ekonomicznej w Jarocinie. Udział w nim wzięło łącznie ok. 90 osób. Hasłem przewodnim spotkania było: IM MNIEJ POLSKICH POLITYKÓW NA WSCHODZIE, TYM WIĘCEJ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI.

Foto

Spośród zaproszonych gości przybyli na spotkanie: Pan Piotr Walkowski Poseł na Sejm RP i Prezes WIR, Pan Jan Grzesiek Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, Prezes Banku Spółdzielczego w Jarocinie, Pan Dariusz Młynarczyk Z-ca Dyrektora departamentu Rolnictwa i Rozwoju Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Pan Waldemar Klepas Z-ca Dyrektora Oddziału Terenowego ANR w Poznaniu, Pan Piotr Łykowski Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR w Poznaniu, Pan Krzysztof Adamkiewicz Z-ca Dyrektora OT ARR w Poznaniu, Pan Łukasz Kuroszczyk Dyrektor RO Wielkopolskiego Zarządu Melioracji Urządzeń Wodnych w Ostrowie Wlkp., Pan Lesław Szabłoński Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii wraz z Panem Pawłem Marcinkowskim Powiatowym Lekarzem Weterynarii, Pan Janusz Namysłowski Prezes OSM Jarocin, Pan Krzysztof Linkowski Kierownik ODR w Jarocinie, Pani Bogumiła Zwierzchlewska Kierownik WIORiN w Jarocinie, samorządy gminne, Rada Powiatowa WIR w Jarocinie, kierownicy pozostałych instytucji działających na rzecz rolnictwa oraz rolnicy z powiatu jarocińskiego.

Spotkanie rozpoczęło się minutą ciszy ku czci zmarłego w ubiegłym roku Śp. Andrzeja Tułazy.

Następnie przewodniczący RP WIR w Jarocinie Marcin Krawczyk powitał wszystkich przybyłych gości i rolników bardzo serdecznie oraz przedstawił kolejność realizowanych tematów w trakcie spotkania.

Realizując plan forum wystąpili:
Urząd Marszałkowski - zaproszenie na Galę Wielkopolski Rolnik Roku oraz przedstawienie zakresu funduszy na spółki wodne;
Bank Spółdzielczy w Jarocinie - pan Jan Grzesiek oraz Waldemar Ratajczak - prezentacja produktów bankowych oraz współpraca z ARiMR;
ANR - pan Waldemar Klepas - omówił kwestie związane z obrotem ziemią - sprzedażą oraz dzierżawą ze szczególnym wskazaniem gruntów znajdujących się w powiecie jarocińskim.

Rolnicy zwrócili się z prośbą o sprecyzowanie przepisów dotyczących dzierżawy oraz zakupu gruntów, argumentując to z istniejącym problemem z nabyciem gruntów przez rolnika indywidualnego.

Poseł na Sejm RP, Prezes WIR pan Piotr Walkowski - w wystąpieniu szczegółowo omówił podział środków na rolnictwo i obszary wiejskie zawarte w PROW 2014-2020. Odniósł się do współpracy z ANR i problemów związanych z przepisami dotyczącymi obrotu ziemią z Zasobu Skarbu Państwa - dzierżawą i zakupem gruntów przez indywidualnych rolników na powiększenie gospodarstw rodzinnych. Prezes WIR nawiązał do tematu "uboju rytualnego", poinformował o ilości zebranych podpisów z całego województwa Wielkopolskiego, które stanowią 24% wszystkich zebranych podpisów w skali kraju oraz podziękował za poparcie projektu i zebrane przez powiat jarociński podpisy.

Foto

ARiMR - pan Piotr Łykowski - prezentacja podsumowująca dotychczasowe dopłaty: bezpośrednie, ONW, inwestycyjne oraz przedstawienie działań związanych z PROW 2014-2020. Głos w temacie zabrał również pan Karol Banaszak Kierownik BP ARiMR w Jarocinie.

WIORiN - pani Bogumiła Zwierzchlewska - prezentacja odnosząca się do przepisów obowiązujących w wyniku wprowadzenia integrowanej ochrony roślin ze szczególnym wskazaniem wytycznych, które muszą być przestrzegane przez rolników.

Wojewódzki Lekarz Weterynarii - pan Lesław Szabłoński - omówił zagadnienia dotyczące: Afrykańskiego Pomoru Świń, choroby Aujeszkyego oraz białaczki.

WODR - pan Krzysztof Linkowski oraz pan Jacek Furmaniak - prezentacja odnośnie wprowadzenia OSN na terenie naszego powiatu oraz przedstawienie wymogów z tym związanych. Każdy uczestnik otrzymał broszurę zawierającą wszelkie wytyczne.

ARR - pan Krzysztof Adamkiewicz - informacja odnośnie dopłat do materiału siewnego - zwiększenie limitu pomocy de minimis.

W trakcie spotkania rolnicy mieli okazję do dyskusji oraz zadawania pytań zaproszonym gościom.

Foto

Prezes WIR podsumował w kilku słowach spotkanie. Zaprosił przybyłych rolników do udziału w Gali Wielkopolski Rolnik Roku - 23 marca, w podsumowaniu cyklu forów rolniczych - 07 kwietnia oraz w Śniadaniu Wielkanocnym - 13 kwietnia. Podziękował rolnikom za przybycie, mimo sprzyjającej aury do plac polowych.

Rada Powiatowa Wielkopolskiej Izby w Jarocinie kieruje szczególne podziękowania wszystkim firmą, które wsparły finansowo nasze forum. Były to min: Bank Spółdzielczy w Jarocinie, Firma PHU Damian - sprzęt rolniczy, firma Lumen Technik ekspert w dziedzinie OZE, TUW pana Waldemara Głowacza z Kotlina. Podziękowania przekazujemy również OSM w Jarocinie za wystawienie stoiska z konsumpcją własnych produktów oraz Zespołowi Szkół Przyrodniczo - Biznesowych w Tarcach za pomoc przy obsłudze spotkania.

Elżbieta Cieślak




Targi POLAGRA PREMIERY 2014

2 lutego br. odbył się wyjazd siedemdziesięciosobowej grupy rolników z powiatu jarocińskiego na wystawę rolniczą POLAGRA PREMIERY do Poznania, który zorganizowany został przez Biuro Powiatowe Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Jarocinie. Wystawa ta organizowana jest co dwa lata przez Międzynarodowe Targi Poznańskie. Impreza echuje się profesjonalizmem organizatorskim i marketingowym. Jest doskonałym miejscem do prezentacji firm i usług oraz do prowadzenia szeregu konferencji oraz spotkań z fachowcami z branży rolniczej.

Foto

Uczestnicy wyjazdu oglądali wystawę najnowszych maszyn i urządzeń rolniczych, otrzymywali informacje od wystawców oraz odwiedzali stoiska instytucji działających w otoczeniu rolnictwa.

Elżbieta Cieślak




Szkolenie dla producentów prosiąt

W dniach 30-31.01.2014 r. w restauracji "Camea" w Jarocinie odbyło się pierwsze szkolenie organizowane przez konsorcjum utworzone przez m.in. Polski Związek Hodowców Trzody Chlewnej POLSUS i Wielkopolską Izbę Rolniczą. Tytuł szkolenia: "Nowoczesna i kompleksowa produkcja prosiąt".

Było to szkolenie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013, a realizowane na podstawie umowy zawartej z Fundacją Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA.

Szkolenie obejmowało następujący zakres tematyczny:

  1. Rozród,
  2. Odchów prosiąt,
  3. Bioasekuracja.
Foto

Trwające dwa dni szkolenie (po 8 godzin dziennie) przeprowadził doktor nauk wterynaryjnych Piotr Kołodziejczyk, który jest ekspertem PZHiPTCh "POLSUS". W szkoleniu udział wzięło 20 rolników, których produkcja ukierunkowana jest typowo na produkcję prosiąt. W trakcie szkolenia rolnicy chętnie korzystali z możliwości zadawania bardzo szczegółowych pytań. W ramach szkolenia uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe oraz wyżywienie.

Wszystkich hodowców, którzy zainteresowani są poszerzeniem wiedzy na temat produkcji prosiąt informujemy, że w powiecie jarocińskim kolejne szkolenie planowane jest na styczeń 2015 roku.

Elżbieta Cieślak




Jubileusz 40-lecia Technikum w Tarcach

18 października br. odbyła się uroczysta konferencja z okazji 40-lecia powstania Technikum w Tarcach, której organizatorem była dyrekcja szkoły, nauczyciele, uczniowie oraz Stowarzyszenie Absolwentów Technikum Rolniczego w Tarcach.

Jubileusz

W uroczystości uczestniczyli licznie zaproszeni goście, grono pedagogiczne, uczniowie oraz absolwenci tej placówki. Wśród gości na uroczystość przybyli min. władze powiatu jarocińskiego na czele z członkiem zarządu Przemysławem Musielakiem i radnymi Andrzejem Dworzyńskim oraz Benedyktem Wróblem, radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Jan Grzesiek, a także Burmistrz Jarocina Stanisław Martuzalski, przedstawiciele instytucji działających w otoczeniu rolnictwa ze szczebla powiatowego oraz dyrektorzy szkół z powiatu jarocińskiego.

Uroczystość rozpoczęła się wprowadzeniem pocztu sztandarowego i odśpiewaniem hymnu. Następnie głos zabrał dyrektor szkoły pan Sławomir Adamiak, witając wszystkich przybyłych.

Konferencja była znakomitą okazją do przypomnienia historii szkoły, zaprezentowania osiągnięć uczniów i absolwentów a jednocześnie okazją do złożenia życzeń i podziękowań. W trakcie uroczystości historię Technikum przybliżył pan Leszek Bajda - przedstawiciel Zrzeszenia Absolwentów a następnie pani Justyna Duda - doradca zawodowy w ZSP-B w Tarcach.

Jednym z elementów konferencji było nadanie tytułu "Przyjaciela Szkoły" panu Leszkowi Bajdzie i panu Benedyktowi Wróblowi oraz podziękowań za owocną współpracę i zaangażowanie w działania na rzecz szkoły: księdzu Adamowi Krasce, panu Piotrowi Skowronowi - wykładowcy Uniwersytetu Francois-Rabelais w Tours we Francji oraz Politechniki Poznańskiej, panu Karolowi Banaszakowi i pani Lidii Czechak - kierownikowi i zastępcy kierownika BP ARiMR w Jarocinie, pani Elżbiecie Cieślak - kierownikowi BP Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Jarocinie oraz pani Alicji Gruszczyńskiej - reprezentującą Wyższą Szkołę Logistyki w Poznaniu. Nagrody i dyplomy otrzymało także 14 nauczycieli ZSP-B w Tarcach.

Na zakończenie części konferencyjnej pani Alicja Gruszczyńska z Wyższej Szkoły Logistyki wygłosiła prelekcję na temat współpracy ZSP-B w Tarcach ze szkołami wyższymi. W części artystycznej uczennice z ZSP-B wykonały dla zebranych kilka piosenek.

Elżbieta Cieślak
Foto: ZSP-B w Tarcach




Wystawa rolnicza - BEDNARY 2013

21 września odbył się wyjazd dla rolników na Międzynarodową Wystawę Rolniczą AGRO-SHOW 2013 do Bednar, który zorganizowany został przez Biuro Powiatowe Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Jarocinie. Przez ponad 5 godzin uczestnicy wyjazdu oglądali wystawę najnowszych maszyn i urządzeń rolniczych, otrzymywali informacje od wystawców, odwiedzali stoiska instytucji działających w otoczeniu rolnictwa oraz producentów nawozów, środków ochrony roślin, nasion czy firm z sektora finansowego.

Na Bednarach

Szczęśliwi z nabytych wiadomości nt. nowinek rolniczych ok. godz. 19.00 wrócili do domu.




Dzień Kotlina - "Święto Pomidora"

Stoisko KRUS

31 sierpnia br Biuro Powiatowe Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Jarocinie na zaproszenie samorządu kotlińskiego wzięło udział w II edycji imprezy pn. Dzień Kotlina "Święto Pomidora", która odbyła się na boisku szkolnym w Kotlinie. Celem spotkania było przybliżenie tematyki upraw pomidora i jego przetwórstwa. To właśnie w tym dniu pomidor był głównym bohaterem uroczystości, królował i przybierał różne postacie: był głównym składnikiem potraw i tematem konkursów. Plantatorzy którzy licznie przybyli na imprezę wymieniali się informacjami na temat uprawy tego "kotlińskiego króla".

Wręczenie nagród

Organizatorzy imprezy zapewnili wiele atrakcji min: występy kabaretów: "Malina", "Babiniec" oraz artystów z Teatru Muzycznego z Poznania. Nie zabrakło stoisk organizacji działających na rzecz rolnictwa oraz obleganego przez przybyłych stoiska z potrawami przygotowanego przez Panie z Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie Gminy Kotlin. Odbyło się wiele konkursów zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jeden z konkursów dla dzieci pt. "Wspomnienia z wakacji" zorganizowała ARiMR wraz z WIR oraz przy wsparciu WODR. Dzieci miały za zadanie namalować rysunek, który ukazywałby ich najpiękniejsze wspomnienie z kończących się wakacji.

Dzięki pięknej pogodzie uroczystość ta cieszyła się niebywałym powodzeniem, zgromadziła blisko 2 tysiące osób.

Elżbieta Cieślak




Dożynki gminne oraz atrakcje im towarzyszące

Jak co roku, w każdym powiecie organizowanych jest wiele dożynek, które są uwieńczeniem ciężkiej pracy na roli. W roku 2013 dożynki Gminy Jarocin odbyły się 25 sierpnia w Zakrzewie. Uroczystość ta, przy wsparciu Biura Powiatowego Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Jarocinie, wzbogacona została min. o stół degustacyjny ze swojskim jadłem oraz o wystawę sprzętu rolniczego. Nie zabrakło również punktów informacyjnych instytucji działających w otoczeniu rolnictwa.

Dożynki

Uroczystość rozpoczęła się Mszą Św. polową. Następnie w części obrzędowej wystąpili gospodarze imprezy oraz zaproszeni goście, podzielono się chlebem i wręczono odznaczenia honorowe "Zasłużony dla rolnictwa" nadane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalembę. Z podziękowaniami za działania na rzecz społeczności lokalnej odznaczenia wręczył Jan Grzesiek, radny sejmiku województwa wielkopolskiego następującym osobom: Grzegorzowi Bilskiemu, Jarosławowi Czeszykowi, Janowi Giertychowi, Hannie Grześkowiak, Bogusławowi Grześkowiakowi, Bogdanowi Ignasiakowi, Kazimierzowi Klauza, Witoldowi Kubiakowi, Grzegorzowi Kulińskiemu, Adamowi Kulkce, Mirosławie Mikołajczak, Mirosławowi Szczotce, księdzu prałatowi Stanisławowi Szymańskiemu, Wojciechowi Waraczewskiemu, Jarosławowi Wojciechowskiemu, Kindze Zachman oraz Marianowi Zmyślonemu.M

W części artystycznej wystąpił Zespół Folklorystyczny "Snutki" z Potarzycy, Zespół Śpiewaczy "Ciświczanie" z Jarocina oraz uczniowie Niepublicznej Szkoły Podstawowej i Przedszkola w Prusach, którzy zaprezentowali "Abecadło o chlebie".

Swojskie jadło

Po zakończeniu części oficjalnych na uczestników czekało wiele atrakcji, m.in:

  1. Stół degustacyjny "Swojskie Jadło", który przygotowały Panie z Zakrzewa oraz Panie z KGW z Sławoszewa. Miejsce to cieszyło się niebywałym zainteresowaniem a przygotowane potrawy smakowały przybyłym gościom.
  2. Wystawa sprzętu rolniczego.
  3. Inne atrakcje: darmowa grochówka dla wszystkich uczestników, przejażdżki bryczkami, dmuchane zamki, kolejka dla dzieci itd.

Na zakończenie imprezy odbyła się zabawa taneczna.

Wystawa

BP WIR w Jarocinie pragnie złożyć serdeczne podziękowania dla Banku Spółdzielczego w Jarocinie za dofinansowanie imprezy, OSM w Jarocinie za przekazanie produktów, Sołtysowi wsi Zakrzew za przekazanie wyrobów mięsnych oraz wszystkim tym, którzy współorganizowali stół degustacyjny i przyrządzali przekąski: Paniom z Zakrzewa oraz ze Sławoszewa, a także tym, którzy przyczynili się do organizacji wystawy sprzętu. Osobne podziękowania również dla członków OSP w Zakrzewie, którzy przygotowali miejsce dla swojskiego jadła (namiot, stoły).

Elżbieta Cieślak




Konkurs kulinarny "Wiosenne Makarony"

W dniu 25 kwietnia br. w Sławoszewie (gm. Kotlin) odbył się konkurs pt. Wiosenne makarony. Organizatorem konkursu było Koło Gospodyń Wiejskich z Twardowa, uczestnikami natomiast członkinie Kół z całej gminy Kotlin. Konkurs ten cieszył się bowiem dużym zainteresowaniem. Panie przygotowały znakomite potrawy z użyciem najważniejszego składnika - makaronu. Wśród potraw występowało: pesto, sałatki makaronowe oraz nadziewane mięsem makarony.

Konkures

Potrawy oceniali zaproszeni goście, którymi byli min.: Wójt Gminy Kotlin pan Mirosław Paterczyk, Radni Gminy Kotlin, Kierownik BP WIR w Jarocinie Elżbieta Cieślak oraz przedstawiciele z Urzędu Gminy, Banku Spółdzielczego i Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Izbę rolniczą reprezentował również przewodniczący RP WIR w Jarocinie pan Marcin Krawczyk.

Po degustacji przygotowanych licznie posiłków, podjęto jednogłośnie decyzję, by przyznano wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich równe - pierwsze miejsce. Wszystkim uczestnikom konkursu wręczono nagrody. Była to wspaniała inicjatywa, pokazania chęci kultywowania dziedzictwa kulinarnego a zarazem sympatyczne spotkanie do nawiązania dyskusji na różne tematy.

Elżbieta Cieślak



Rada Powiatowa WIR w Jarocinie opiniuje podział gruntów rolnych, które mają być przekazane do sprzedaży przez ANR dla indywidualnych rolników

Rada Powiatowa

Rada Powiatowa WIR w Jarocinie po zapoznaniu się z pismem odnośnie przygotowania do rozdysponowania gruntów na obrębie Nowe Miasto i Żerków poczyniła następujące kroki:

  1. wystosowała pisma do urzędów gmin ww. sprawie,
  2. odbyła konsultacje z rolnikami i sołtysami z gminy Żerków i z gminy Jarocin (spotkanie w Chrzanie 06.03 br),
  3. odbyła w dniu 06.03.2013 r. audyt lokalny (w obrębie Dębno- wieś Chrzan, Lgów) przez komisje w składzie: Przewodniczący RP WIR w Jarocinie Marcin Krawczyk, członek RP WIR w Jarocinie Karol Kubis, Zbigniew Typański oraz Kierownik BP WIR w Jarocinie Elżbieta Cieślak.
  4. Ostatecznie wspólnie ustalono aby działki rolne z obrębu Dębno podzielić następująco:
    • poz. 1.działka rolna nr 151/1 o powierzchni 16,5300 ha - na trzy działki po 4 ha i jedna 4.5 ha;
    • poz. 2.działka rolna nr 169/2 o powierzchni 12,8 ha - na trzy działi w tym dwie po 4 ha i jedna 4,8 ha;
    • poz. 3. bez zmian;
    • poz. 4. działka nr 187/2 o pow. 50.39 ha na 5 działek w tym, 4 działki po 10 ha i jedna 10,39 ha z łąką;
    • poz. 5. działka nr 209/1 o pow. 9,43 ha na dwie o pow. jedna 5 ha i druga 4,43 ha;
    • poz. 6 działka nr 213/2 bez zmian;
    • poz. 7 działka nr 214 bez zmian;
    • poz. 8 działka nr 219/2 o pow. 29,82 ha na pięć działek w tym 4 na pow. 4,5 ha oraz 5,5 ha i 6,25 ha;
    • poz. 9 działka nr 239/5 bez zmian;
    • poz. 10 działka nr 243/4 o pow. 11,3 ha na dwie o pow. 5,5 ha i 5,8 ha;
    • poz. 11 działka nr 271/3 o pow. 68 ha na 8 działek w tym 8 o pow. 8,5 ha i jedna przy lesie o pow. 8,99 ha;
    • poz. 12 działka cz. działki nr 102 o pow. 11,7640 ha, bez zmian.

Propozycje podziału na mapkach: [Mapka 1] [Mapka 2] [Mapka 3]


Szkolenie z zakresu wymogów wzajemnej zgodności

W dniach 04-05.03.2013 r. grupa młodych rolników wzięła udział w "Szkoleniu z zakresu wymogów wzajemnej zgodności", które odbyło się w restauracji "Camea" oraz w gospodarstwie rolnym Pana Jerzego Jankowskiego w Górze. Były to szkolenia współfinansowane przez UE z działania "Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie " pod patronatem: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizacja szkolenia należała natomiast do Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Koordynatorem szkolenia była Pani Elżbieta Cieślak - Kierownik BP WIR w Jarocinie natomiast wykładowcą Pan Grzegorz Wysocki - zastępca dyrektora Wielkopolskiej Izby Rolniczej posiadający uprawnienia doradcy rolniczego.

Szkolenie

Pierwszego dnia szkolenia uczestnicy zapoznawani byli z obowiązującymi przepisami z zakresu: produkcji roślinnej i ochrony środowiska naturalnego, zdrowia publicznego ludzi, zdrowia zwierząt, zdrowotności roślin oraz identyfikacji i rejestracji zwierząt, dobrostanu zwierząt, dobrą kultura rolną oraz sankcjami stosowanymi w zakresie niespełniania wymogów wzajemnej zgodności. Natomiast drugiego dnia odbyły się warsztaty szkoleniowe w gospodarstwie rolnym, gdzie omawiane były zagadnienia związane z zachowaniem BHP w gospodarstwie, połączone z przeglądem gospodarstwa w oparciu o zestaw list sprawdzających i urządzenia pomiarowe w budynkach inwentarskich.

W ramach szkolenia uczestnicy otrzymali materiały szkoleniowe i wyżywienie.