Wielkopolska Izba Rolnicza
Wielkopolska Izba Rolnicza

Na Świętego Marcina dobra gęsina

11 listopada w Polsce obchodzimy nie tylko Dzień Niepodległości, ale również Dzień Świętego Marcina. Jedną z dawnych tradycji w tym dniu było spożywanie pieczonej gęsi. Od kilku lat próbuje się reaktywować ten zwyczaj, dlatego z tej okazji organizuje się atrakcyjne imprezy z darmowymi poczęstunkami oraz konkursami na temat gęsi i gęsiny. Jest to doskonała forma promocji produktów lokalnych wśród mieszkańców Polski.

Tradycja hodowli i spożywania gęsiny w Polsce sięga nawet XVI wieku. Według legend św. Marcin otrzymawszy nominację na biskupa w Tours we Francji nie chciał przyjąć tytułu więc schronił się w przyklasztornej szopie, gdzie hodowano gęsi. Zwierzęta wystraszyły się obecności intruza i wpadły w popłoch wydając tym samym miejsce schronienia nowego biskupa. Od tego czasu święty Marcin nie żywił sympatii do tych ptaków. Na łożu śmierci poprosił by ubito wszystkie gęsi z miasta. W dniu jego pogrzebu na stołach królowała więc pieczona gęś i tak powstał zwyczaj pamiętany w całej Europie do dziś.

Gęsina

Polska jest największym producentem gęsi w Europie, produkując rocznie 20 tys. ton gęsi, z czego ok. 95% eksportowane jest do Niemiec. Przeciętny Polak spożywa zaledwie 30 g gęsiny w ciągu roku. Na szczęście popularność tego rodzimego przysmaku stale rośnie. Wzrasta także świadomość Polaków na temat walorów smakowych i zalet zdrowotnych mięsa gęsi. Nie bez przyczyny gęś nazwana jest arystokratką polskiej kuchni. Mięso gęsi posiada bardzo dużo białka, żelaza i witamin, a przy tym ma jedynie do 5% tłuszczu. Profil kwasów tłuszczowych jest bardzo korzystny dla zdrowia, większość stanowią bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, a cholesterolu jest znacznie mniej niż w produktach wieprzowych i wołowych. Doskonałą smakowitością charakteryzuję się zwłaszcza te gęsi, które w ostatnich tygodniach chowu żywione są ziarnem owsa.

Serdecznie zachęcamy do kultywowania tradycji serwowania gęsiny w dniu Świętego Marcina. Polecamy także urozmaicanie diety w tradycyjne przysmaki z gęsi na co dzień.


Maria Deresińska
Foto: Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.

Źródło:
- www.wiadomosci24.pl "Gęsina nie tylko na Świętego Marcina",
- www.mieso.info