Detaliczna wartość nieprzetworzonego mięsa
pochodzącego z jednego tucznika

Wrzesień 2015

Żywiec  
Waga (kg) 110,00
Cena (zł) 4,04
Wartość (zł) 444,40

Półtusze  
Wybicie 80,00%
Waga półtusz 88,00
Ubytek na schłodzenie 2,00%
Waga po schłodzeniu (100%) 86,24

Mięso  
Waga 86,23
Średnia cena 10,23
Wartość 882,31
Przyrost wartości zł 437,91 zł
Przyrost wartości % 98,54%

Asortyment % Waga Cena Wartość
(kg) (zł) (zł)
Karkówka 7,1 0,37 12,78 4,73
Schab 12,1 0,63 14,30 9,01
Szynka z golonką 22,0 1,14 11,88 13,54
Biodrówka 1,7 0,09 10,98 0,99
Łopatka bez golonki 14,3 0,74 10,80 7,99
Golonka przednia 1,8 0,09 9,48 0,85
Podgardle 2,6 0,14 6,25 0,88
Pachwina 3,1 0,16 7,13 1,14
Nogi przednie 1,1 0,06 2,02 0,12
Nogi tylne 1,8 0,09 2,13 0,19
Głowa 5,2 0,27 2,64 0,71
Ogon 0,3 0,02 3,62 0,07
Słonina 4,8 0,25 4,35 1,09
Tłuszcz drobny 0,1 0,01 2,62 0,03
Mięso kl. II 3,4 0,18 9,17 1,65
Mięso kl. IV 0,2 0,01 5,52 0,06
Żeberka 2,1 0,11 11,91 1,31
Boczek z kością 8,7 0,45 10,27 4,62
Boczek bez kości 6,2 0,32 12,33 3,94
Żeberka, kości 1,4 0,07 3,20 0,22
Razem 100,0 5,20 10,22 53,15

Procentowy udział mięsa w półtuszy wg Instytu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego

Powrót