Zupa przygotowana została przez
Koło Gospodyń Wiejskich z Granowca

Przepis:

  1. Bazą do zupy jest bulion warzywny, który przygotowany został z następujących warzyw: marchew, pietruszka, seler, por i przypraw: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
  2. Do bulionu należy dodać podsmażoną na maśle cebule i czosnek, następnie różdżki brokułów i ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotować pod przykryciem od 15 do 20 minut, do momentu aż brokuły lekko zmiękną.
  3. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować zupę, a następnie wlać z powrotem do garnka i dodać śmietanę.
  4. Doprowadzić zupę do wrzenia i doprawić do smaku. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać zupę na gorąco z grzankami czosnkowymi.


Krem z brokułów podany został na Konferencji „Sołtys liderem wielkopolskiej wsi” w Granowcu, w dniu 18 marca 2015 roku. W degustacji udział wzięło 150 osób.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew

Przepis:

  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 4 duże marchewki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 l wody
  • 500 g świeżych brokułów w różyczkach
  • Kostka rosołowa
  • 2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szkl. zimnej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 15 g posiekanej natki pietruszki
  1. Rozpuścić masło w rondelku na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę, marchew i czosnek i podsmażać 5 minut, mieszając od czasu do czasu aż wszystko zmięknie.
  2. Do średniego garnka wlać 4 szklanki wody i dodać kostkę bulionową; doprowadzić do wrzenia. Dodać podsmażoną mieszankę z cebuli. Dodać brokuły, odkładając na bok kilka różyczek, które będą dodane tuż przed końcem gotowania. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem od 15 do 20 minut lub do momentu kiedy brokuły lekko zmiękną.
  3. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować zupę partiami, a następnie wlać z powrotem do garnka. Dodać śmietanę i odłożone różyczki brokuła.
  4. W szklance wymieszać mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody aby powstał rzadki roztwór. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie, stale mieszając, powoli dodawać mieszaninę z mąką, aby zagęścić zupę do pożądanego stanu. Dodać sos sojowy i pieprz i dobrze wymieszać. Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki . Podawać zupę na gorąco.

Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 14.02.2015 roku na Sali Wiejskiej w Rozdrażewie.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew

Przepis:

  • ogórki świeże/średnie/ (2 sztuki)
  • wywar warzywny (1,5 l)
  • mąka (2 łyżki)
  • śmietanka kwaśna (150 ml)
  • serek topiony kremowy (100 g)
  • pieprz mielony (2 szczypty)
  • kostka rosołowa (1 łyżeczka)
  • koperek świeży pokrojony (2 łyżeczki)

Nastawić wywar warzywny (może być z kostki bulionowej). Ogórki wraz ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do bulionu i gotować ok. 6 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, serek rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego wywaru. Połączyć z zupą i gotować jeszcze kilka minut. Zupę można dodatkowo zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku przyprawą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę. Podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 19.02.2015 roku.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Rozdrażew

Przepis:

  • 1 1/2 litra bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 50 dag ziemniaków
  • 10 dag marchewki
  • 10 dag pietruszki
  • 5 dag selera
  • 5 dag pora
  • 2-3 liście lubczyku
  • 50 dag ogórków kiszonych
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml wody z kiszonych ogórków
  • słodka papryka, majeranek, koperek, sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 duża bułka,
  • 8 łyżeczek śmietany 18%
  • koperek.

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Liście lubczyku opłukać i pokroić. Do gorącego bulionu dodać liście laurowe, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wszystko razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku roztopić klarowane masło, przełożyć ogórki i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do ogórków pod koniec smażenia. Następnie przełożyć do zupy, razem wymieszać i gotować jeszcze pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać wodę z kiszonych ogórków i zagotować. Liście laurowe wyciągnąć i całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę słodkiej papryki, majeranku oraz opłukany i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię teflonową bez tłuszczu i zrumienić na małym ogniu. Do miseczki przelać zupę ogórkową, na środek położyć łyżeczkę śmietany, posypać wokoło grzankami i całość posypać koperkiem.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 08.03.2015 roku.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Panią Zdzisławę Ostrowską z miejscowości Pakosław

Przepis:

  • 4 ziemniaki
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Cebula
  • 10 dag świeżego szpinkau lub 25 dag mrożonego
  • Kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżku śmietanki
  • Pęczek zielonekgo koperku
  • 2 litry bulionu warzywnego

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę. Przygotować bulion, wrzucić warzywa i gotować do miękkości. Kalafior podzielić na różyczki następnie ugotować oddzielnie. Szpinak posiekać i usmazyć na maśle z czosnkiem nastepnie dodać do warzyw. Gdy wszystkie warzywa będą miekkie całość należy zmiksować. Gdy zupa jest za gęsta można dodać wywar z kalafiora. Zupę doprawić śmietanką, solą i pieprzem. Podawać w bulionówkach z różyczkami kalafiora, posypaną pokrojonym koperkiem.


Degustacja miała miejsce 15 kwietnia 2015 roku w Gołaszynie

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego

Przepis:

  • 2 brokuły,
  • 25 dag liści szpinaku,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 1 por,
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 250 ml śmietany,
  • 4szt. ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki oliwy,
  • garść świeżych ziół.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, por w półkrążki i szklimy na oliwie, dodajemy posiekany seler naciowy, ziemniaki pokrojone w kostkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Warzywa zalewamy wodą (ok 3 l), dodajemy kaszę jaglaną, przyprawy i gotujemy 15 minut. Przygotowujemy brokuły: myjemy je i kroimy (do jednej miski same różyczki, do drugiej posiekane łodygi – będziemy gotować je krótko i po kolei by zupa nie straciła koloru). Do zupy dodajemy łodygi brokułu i gotujemy 5 minut, dodajemy różyczki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy opłukany szpinak oraz śmietanę. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy drobno pokrojone zioła. Bardzo dobrze smakuje z serem mozzarella i pestkami dyni.

Degustacja miała miejsce w Centrum Edukacyjno Wystawowym w Marszewie w dniu 12 kwietnia 2015 roku, podczas Targów Rolno - Ogrodniczych. W degustacji wzięło udział ok. 600 osób.


Zupa przygotowana została przez
Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś

Przepis:

  • 250 g. szczawiu,
  • 2,5 l bulionu warzywnego,
  • 30 g masła,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • Szklanka mleka lub śmietany,
  • Przyprawy: sól, pieprz, magii,
  • 3 jajka ugotowane na twardo.

Szczaw umyć, odciąć korzonki i ugotować w małej ilości bulionu. Masło zasmażyć z mąką na biało, dodać szczaw, całość rozprowadzić bulionem i zmiksować. Przed podaniem zagotować i połączyć z mlekiem. Przyprawić do smaku. Podawać z ćwiartkami jaj.


Degustacja miała miejsce 15 kwietnia 2015 roku w Gołaszynie

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś

Przepis:

  • 1 główka sałaty masłowej,
  • 2 pęczki rzodkiewki z liśćmi,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • Sól, pieprz,

Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone w plastry ziemniaki, całość zalać bulionem i zagotować. Dołożyć liście rzodkiewek i sałatę, gotować na małym ogniu około 15 minut następnie zupę zmiksować. Zupę doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Przed podaniem zupę udekorować podsmażonymi na maśle rzodkiewkami.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 10 marca 2015 roku podczas spotkania z okazji Dnia Kobiet.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś

Przepis:

  • 250 g jarmużu,
  • 250 g topinamburu lub ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • Sól, pieprz, oregano, kminek mielony,

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę przez 1-2 minuty, następnie dodać czosnek. Wlać bulion i zagotować całość. Następnie dodać pokrojony w plastry topinambur, gotować około 5 minut. Jarmuż umyć i oderwać miękkie liście od kręgosłupa i dodać do zupy, gotować kolejne 5 minut po czym zmiksować zupę i doprawić do smaku. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany oraz świeżymi liśćmi jarmużu.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 19 marca 2015 roku podczas spotkania z okazji Dnia Seniora.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Koło Gospodyń Wiejskich Szydłowo

Przepis:

  • 1 udko drobiowe,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz, sól,
  • cebula,
  • biała część pora,
  • 1 cukinia,
  • 2 brokuły,
  • 4 ziemniaki,
  • wieży imbir,
  • olej,
  • prażone pestki dyni i słonecznika,
  • śmietana 18%

Udko zalać wodą i ugotować na małym ogniu, usunąć szumowiny. Po 30 minutach włożyć warzywa i gotować 1 godz. W osobnym naczyniu rozgrzać olej, na którym zeszklić cebulę i por, następnie dodać brokuły i ziemniaki, dusić często mieszając. Z wywaru wyjąć kurczaka i wszystkie warzywa, przelać przez sito. Do wywaru dodać podduszone warzywa i starty na tarce imbir. Gotować aż brokuły będą miękkie. Zupę zmiksować. Podawać z dodatkiem ciepłych tostów z masłem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika oraz „kleksem” śmietany.

Degustacja miała miejsce podczas Krajowej Wystawy Miasto – Ogród w dniu 18.04.2015 r. w Pile w Parku “Na Wyspie”

Przepis do pobrania (.pdf)

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 250 g groszku zielonego
  • 2 ziemniaki
  • 80 g boczku wędzonego (5 plastrów)
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 40 g masła
  • ½ bagietki
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 50 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka oliwy
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny

Cebule i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. W rondlu rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, lekko podsmaż (cebula i czosnek nie mogą się zarumienić). Przypraw lekko solą, wtedy warzywa lekko zmiękną. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kawałki. Dodaj do cebuli i lekko podsmaż wraz z jednym plastrem boczku. Zalej bulionem i lekko gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodaj zielony groszek i gotuj jeszcze przez ok. 5 min. Uważaj, bo przy zbyt długim gotowaniu zielony groszek traci swój żywy kolor i szarzeje.

Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Rozłóż plastry boczku wędzonego na pergaminie i wstaw do pieczenia. Po kilku minutach boczek będzie chrupiący, a większość tłuszczu się wytopi. Odłóż chipsy z boczku na ręcznik kuchenny. Pokrój boczek na paski.

Zupę zmiksuj w całości na gładki krem. Dodaj śmietankę, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeszcze raz wymieszaj. Bagietkę pokrój w kostki na grzanki. Przypraw solą, pieprzem oraz oliwą i wstaw na blaszkę do piekarnika po pieczeniu boczku. Mieszaj często grzanki, aby równomiernie się zarumieniły.

Wlej na talerz krem z groszku i udekoruj kleksem z bitej śmietany. Posyp grzankami, chrupiącym boczkiem i natką pietruszki.

Przepis do pobrania (.pdf)

  1. Ogórek umyć nie obierać, pokroić na kawałki.
  2. Koperek i natkę opłukać i osuszyć.
  3. Obrać czosnek.
  4. Wszystko zmiksować blenderem z dodatkiem oliwy i jogurtu.
  5. Chłodnik doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i mieloną papryką. Naczynie z chłodnikiem wstawić na kilka godzin do lodówki, doskonały na upalne dni.

Degustacja dobyła się 24.06.2015r. na Zwoli w świetlicy Koła Gospodyń Wiejskich.

Przepis do pobrania (.pdf)

Krem brokułowy jest bardzo dobry, a do tego zdrowy, energetyczny, zrobiony jedynie z warzyw bez dodatku żadnej kostki rosołowej ani mięsa. Smakuje świetnie sam albo w towarzystwie grzanek lub groszku ptysiowego. Brokuły to nieocenione źródło witaminy C chroniącej przed przeziębieniem, magnezu, błonnika pobudzającego przemianę materii, potasu obniżającego ciśnienie krwi, prowitaminy A, kwasu foliowego i wielu innych dobroczynnych substancji.

Składniki:

  • Duży brokuł
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • polowa dużego selera
  • 1/3 dużego pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła lub dobrej oliwy
  • 1,5 litra wody
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu

Obieramy marchewki, seler, myjemy kroimy na drobne, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody, gotujemy około 15 min, dokładamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła i gotujemy razem kilkanaście minut. Umytego pora kroimy drobniutko, a następnie podsmażamy delikatnie z dodatkiem utartego czosnku. Wszystkie ugotowane składniki blendujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy przelewamy zupę i ponownie podgotowujemy dodając przyprawy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Gotową zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Degustacja dobyła się 24.06.2015r. na Zwoli w świetlicy Koła Gospodyń Wiejskich.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich Wyki

Przepis:

  • Kostki warzywne WINIARY
  • 4 zielone ogórki
  • 2 ziemniaki
  • Śmietana
  • Koperek
  • Sól i pieprz

  1. Do wody wrzucamy kostki warzywne oraz ogórki i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości i blendujemy.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zaciągamy śmietaną.
  3. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
  4. Zupę można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 7 czerwca 2015 roku w sali wiejskiej Wyki w trakcie spotkania z okazji Dnia Matki.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich z Czekanowa

Przepis:

  • ogórki świeże średnie ( 2 sztuki)
  • ziemniaki średnie (2 sztuki)
  • cebula średnia (2 sztuki)
  • serek topiony kremowy (100 gr)
  • wywar warzywny (1,5 l)
  • masło klarowane (1 łyżeczka)
  • kostki rosołowe ( 2 sztuki)
  • mąka ( 2 łyżeczki)
  • śmietana (150 ml)
  • koperek świeży (2 łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku

  1. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę, zalać wywarem i gotować 10 minut.
  2. Dodać ogórki pokrojone w plastry, masło, serek i gotować 10 minut. Następnie zaprawić mąką ze śmietanką, dodać pokrojony koperek i wszystko zmiksować. Zupę doprawić do smaku sola i pieprzem.
  3. Zupę podawać na ciepło z grzankami lub groszkiem ptysi i udekorować plasterkami świeżego ogórka i gałązkami koperku.

Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 28 kwietnia 2015 roku w sali wiejskiej w Czekanowie podczas warsztatów rękodzieła dla dzieci i młodzieży i spotkania przedświątecznego.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich na Zwoli

Przepis:

  1. Ogórek umyć nie obierać, pokroić na kawałki.
  2. Koperek i natkę opłukać i osuszyć.
  3. Obrać czosnek.
  4. Wszystko zmiksować blenderem z dodatkiem oliwy i jogurtu.
  5. Chłodnik doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i mieloną papryką. Naczynie z chłodnikiem wstawić na kilka godzin do lodówki, doskonały na upalne dni.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 24 czerwca 2015 roku w Zwoli gmina Zaniemyśl.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich na Zwoli

Przepis:

  • duży brokuł
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • polowa dużego selera
  • 1/3 dużego pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła lub dobrej oliwy
  • 1,5 litra wody
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  1. Marchewki i seler kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy 1,5 l wody, gotujemy około 15 min, dokładamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła i gotujemy razem kilkanaście minut.
  2. Pora kroimy drobniutko, a następnie podsmażamy delikatnie z dodatkiem utartego czosnku.
  3. Wszystkie ugotowane składniki blendujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy przelewamy zupę i ponownie podgotowujemy dodając przyprawy sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  4. Gotową zupę podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 24 czerwca 2015 roku w Zwoli gmina Zaniemyśl.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich w Trzcielinie

Przepis:

  • 1 brokuł
  • Śmietana 18%
  • 100 g wędzonego łososia
  • Masło
  • Bulion z włoszczyzny
  • Koper
  • Serek topiony
  • Przyprawy: sól, pieprz
  1. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy różyczki brokułu, następnie podduszone brokuły zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu.
  2. Kiedy brokuły będą już miękkie, dodajemy do zupę śmietanę i serek topiony, pokrojony koper oraz przyprawiamy do smaku.
  3. Z łososia formujemy małe kulki i zalewamy je zupą.
  4. Zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pieczywem czosnkowym.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 31 maja 2015 roku podczas Wielkopolskich Targów Rolniczych w Sielinku.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich w Trzcielinie

Przepis:

  • 2 zielone ogórki
  • Włoszczyzna
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • Łyżeczka mąki
  • Żółtko
  • Koper
  • Sól, pieprz, cukier
  1. Obrane ogórki kroimy w kostkę, następnie lekko podsmażamy na roztopionym maśle. Kiedy lekko zmiękną zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na małym ogniu, w między czasie dodajemy drobno pokrojony koper.
  2. Śmietanę miksujemy z złotkiem, mąką i sokiem z cytryny i wlewamy do wywaru (zamiast żółtkiem można zupę zagęścić serkiem topionym).
  3. Zupę doprawiamy do smaku i podajemy z groszkiem ptysiowym, grzankami lub pieczywem czosnkowym.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 31 maja 2015 roku podczas Wielkopolskich Targów Rolniczych w Sielinku.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń
Wiejskich w Opatówku

Przepis:

  • Rosół z kury wiejskiej
  • Marchew, pietruszka, seler, por
  • Cebula, ziemniaki,
  • Natka pietruszki, lubczyk
  • Zacierka: jajka i mąka
  1. Pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) podsmażamy na maśle przez 10 minut, następnie zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości.
  2. Ziemniaki gotujemy i miksujemy, następnie zagęszczamy nimi zupę.
  3. Natkę pietruszki drobno siekamy i gotujemy w rosole przez 5 minut, następnie łączymy z zupą. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przygotowujemy zacierkę. Jaja roztrzepujemy z mąką i odrobiną soli następnie wlewamy cienkim strumieniem na gotującą się wodę i gotujemy ok 3 minuty.
  5. Zupę podajemy z odrobiną zacierki.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 18 lipca 2015 roku w sali OSP w Opatówku

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń
Wiejskich w Opatówku

Przepis:

  • Rosół z kury wiejskiej
  • Marchew, pietruszka, seler, por
  • Cebula, ziemniaki,
  • Natka pietruszki, lubczyk
  • Zacierka: jajka i mąka
  1. Pokrojone w kostkę warzywa (z wyjątkiem ziemniaków) podsmażamy na maśle przez 10 minut, następnie zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości.
  2. Ziemniaki gotujemy i miksujemy, następnie zagęszczamy nimi zupę.
  3. Natkę pietruszki drobno siekamy i gotujemy w rosole przez 5 minut, następnie łączymy z zupą. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Przygotowujemy zacierkę. Jaja roztrzepujemy z mąką i odrobiną soli następnie wlewamy cienkim strumieniem na gotującą się wodę i gotujemy ok 3 minuty.
  5. Zupę podajemy z odrobiną zacierki.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 18 lipca 2015 roku w sali OSP w Opatówku

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez
Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś

Przepis:

  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 1 kg groszku zielonego (może być mrożony)
  • Seler i pietruszka (z bulionu)
  • Pęczek świeżej mięty
  • Sól i pieprz
  1. Do przygotowanego wcześniej bulionu wrzucamy groszek i gotujemy aż zmięknie, następnie dodajemy pietruszkę i seler oraz mięte.
  2. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 23 sierpnia 2015 roku podczas Dożynek Parafialno – Gminnych we wsi Budy

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Sołectwo wsi Porwity

Przepis:

  • Liście pokrzywy,
  • Kura,
  • Warzywa: Por, Cebula, Ziemniaki, Marchew, Pietruszka, Seler naciowa,
  • Czosnek,
  • Koper,
  • Przyprawy: Gałka muszkatołowa, Lubczyk, Ziele angielskie, Liście laurowe,
  • Śmietana,
  • Masło klarowane,
  • Sól i pieprz.
  1. Z kury ugotować wywar z dodatkiem przypraw: liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki dodać do wywaru i gotować do czasu aż warzywa zmiękną. Dodać do zupy cebulę zeszkloną na maśle i mięso obrane z kury.
  2. Sparzyć liście pokrzywy i skroić.
  3. W rondlu rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, pokrzywy, seler, natkę pietruszki, lubczyk, por, koper. Zalać słuszną ilością wywaru, dusić na małym ogniu, następnie zblendować i połączyć z zupą.
  4. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się dnia 30 sierpnia 2015r. na Dożynkach Gminnych w Opatówku.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich ROZDRAŻEW

Przepis:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 mała marchewka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 por, posiekany
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 ziemniak, pokrojony w kostkę
  • 100 g chudej gotowanej lub pieczonej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 500 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 l wywaru z warzyw, najlepiej domowego, albo mieszanka wywaru z wodą w proporcji pół na pół
  • 3 duże liście sałaty, drobno poszatkowane
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól i pieprz
  1. Podgrzać olej w rondlu. Wrzucić cebulę, marchewkę, czosnek, por, seler naciowy, natkę pietruszki, ziemniak i szynkę. Dobrze wymieszać, przykryć rondel, zmniejszyć ogień i podduszać warzywa około 30 minut, aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszać, aby ugotowały się równomiernie.
  2. Dodać groszek, zioła prowansalskie i wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć nieco ogień i gotować, aż groszek lekko zmięknie – przeznaczyć około 10 minut na gotowanie świeżego groszku lub 5 minut na gotowanie groszku mrożonego. Dodać sałatę i gotować jeszcze 5 minut.
  3. Przetrzeć połowę do dwóch trzecich zupy w mikserze, a następnie dodać ją do reszty. Można też posłużyć się ręcznym mikserem, żeby częściowo przetrzeć zupę w rondlu. W razie potrzeby delikatnie ją podgrzać, sprawdzić jej smak i przyprawić. Nalać zupę do ciepłych misek. Do każdej porcji dodać trochę śmietany, wymieszać i natychmiast podawać.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 02.08.2015 r. podczas Rajdu Rowerowego „W zdrowym ciele zdrowy duch”

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich ROZDRAŻEW

Przepis:

  • 2 małe marchewki
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • mały kawałeczek selera
  • 1/2 niedużej cebulki
  • 1 liść laurowy
  • 1 główkę sałaty (np. masłowej)
  • 1 kostkę rosołową
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany
  • 4 listki bazylii
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  1. Marchew i seler kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy, sałatę dokładnie płuczemy. Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy, marchew, seler, cebulkę, listki natki, listek laurowy, gałkę muszkatołową, kostkę rosołową i gotujemy aż warzywa zmiękną.
  2. Dodajemy sałatę i listki bazylii, gotujemy 1 minutę, następnie zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i ewentualnie jeszcze sól do smaku.
  3. Zupę doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z grzankami.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 25.08.2015 w Rozdrażewie w ramach Kawiarenki Witaminka „Aerobik pod chmurką”.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich ROZDRAŻEW

Przepis:

  • duży pęczek koperku
  • 1 młoda marchewka
  • 3 łyżki ryżu
  • 2 duże ziemniaki
  • mały kawałeczek selera
  • mała młoda pietruszka
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • łyżeczka mąki
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie udko z kurczaka
  1. Do 2 litrów gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową i 3 łyżki ryżu. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie do wody wrzucamy pokrojone w niewielką kosteczkę ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy do miękkości warzyw czyli około 10 minut.
  2. Następnie do zupy wrzucamy drobno posiekany koperek. Chwilę gotujemy po czym zupę zabielamy śmietaną rozmieszaną z jedną łyżeczką mąki i niewielką ilością płynu z zupy. Całość zagotowujemy.
  3. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie do zupy możemy dodać ugotowaną osobno i pokrojoną w drobną kostkę pierś lub udko z kurczaka


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 31.05.2015 r. podczas spotkania SALVE w Koźminie Wielkopolskim.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich ROZDRAŻEW

Przepis:

  • ok 3 l. bulionu warzywnego,
  • 4 bulwy kalarepy + parę liści,
  • ok. 10 małych młodych ziemniaków,
  • 150 ml. śmietany 30%,
  • 1 pęczek koperku,
  • Sól, pieprz, vegeta.
  1. Bulwy kalarepy myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy pokrojoną kalarepę, gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka, przecedzamy, wywar zostawiamy a kalarepę miksujemy.
  2. Ziemniaki obieramy kroimy w drobną kostkę, liście z kalarepy myjemy, osuszamy i drobno szatkujemy, dodajemy do wywaru. Gdy ziemniaki oraz liście będą miękkie, wlewamy zmiksowaną kalarepę, dolewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do zagotowania.
  3. Na sam koniec dodajemy umyty, osuszony i posiekany koperek


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 31.05.2015 r. podczas spotkania SALVE w Koźminie Wielkopolskim.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich ROZDRAŻEW

Przepis:

  • 3 pęczki natki pietruszki,
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2-3 szt. ziemniaki,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • Pół szklanki śmietany kremówki,
  • 2 jajka i słonina do podania
  • Sól, pieprz,
  1. Natkę umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić szalotki. Dodać obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobniony czosnek i bulion. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
  2. Dwa pęczki natki pokroić i wrzucić do zupy. Zagotować. Zdjąć z ognia i zmiksować. Pozostały pęczek natki bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Dodać śmietankę.
  3. Słoninę pokroić w kosteczkę i wytopić na skwarki. Jajka ugotować na twardo. Podawać zupę ciepłą ale nie gorącą z jajkiem i skwarkami.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 30.05.2015 r. podczas spotkania „Nasze Dziedzictwo Kulinarne” w Dobrzycy

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich Budy

Przepis:

  • 60 dag ziemniaków,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • Pęczek zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek),
  • 1 serek topiony ziołowy,
  • Sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa,
  • 25 dag mięsa mielonego,
  • Żółtko
  • Łyżeczka przecieru pomidorowego, 3 łyżki tartej bułki,
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekana zieleninę. Zupę zmiksować na gęsty krem i zaprawić serkiem oraz doprawić do smaku.
  2. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, dodać żółtko i przecier pomidorowy wszystko razem wyrobić, w razie potrzeby zagęścić bułką tartą i uformować małe kuleczki i zasmażyć na oleju.
  3. Mięsne kuleczki oraz posiekany szczypiorek połączyć z zupa na chwilę przed podaniem.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 8 marca 2015 roku na Sali Wiejskiej w miejscowości Budy.

Przepis do pobrania (.pdf)

Zupa przygotowana została przez Koło Gospodyń Wiejskich przy OSP w Chełmcach

Przepis:

  • 1,5 litra bulionu
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 6 ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 10 cm pora
  • 2 łyżki masła
  • 1 serek topiony ziołowy (l00g)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  1. Przygotować bulion, następnie dodać do niego pokrojone w kostki marchew, ziemniaki i por i gotować aż będą miękkie.
  2. Ogórki umyć i pokroić w kostkę, usmażyć na maśle razem z cebulą i dodać do zupy. Zupę gotować ok 5 minut i zaprawić serkiem topionym.
  3. Na koniec zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz posypać natką pietruszki.


Degustacja Konkursowej zupy odbyła się 30 sierpnia w Opatówku 2015 roku w trakcie Dożynek Gmino - Parafialnych w Opatówku

Przepis do pobrania (.pdf)
Powrót