Stanowisko Zarządu Wielkopolskiej Izby Rolniczej w sprawie pogarszającej się sytuacji na rynku żywca wieprzowego

Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej z głębokim niepokojem obserwuje sytuację na rynku żywca wieprzowego. Notowana od dłuższego czasu spadkowa tendencja cen, na początku grudnia br. nabrała wyjątkowego tempa. Ceny skupu osiągnęły obecnie poziom notowany w roku 2002. Producenci rolni z obawami spoglądają w przyszłość, która zwykle na początku każdego roku przynosi dalsze obniżki. Niestety, niski poziom cen charakteryzuje cały rynek unijny. Coraz bardziej oddala się wizja rychłego odbudowania mocno już zredukowanego stanu pogłowia trzody chlewnej w Polsce i poprawy sytuacji ekonomicznej producentów. Powstaje więc pytanie o przyszłość produkcji polskiej wieprzowiny w bliższej i dalszej perspektywie.

W tej sytuacji, w naturalny sposób, uwaga środowiska rolniczego zwraca się w stronę resortu rolnictwa i podległych mu instytucji władnych do podjęcia stosownych działań. Rolników nie interesują jednak plany, programy czy innego rodzaju przedsięwzięcia, jeżeli nie przynoszą one spodziewanych efektów. Zarząd Wielkopolskiej Izby Rolniczej, jako reprezentant interesów producentów rolnych, apeluje więc do wszystkich instytucji o skuteczne zaangażowanie się w sprawę jak najszybszego złagodzenia skutków trwającego kryzysu. Jego zasięg i skala upoważnia nas do zwrócenia się w stronę Rządu i instytucji reprezentujących interes Polski w strukturach Unii Europejskiej. Zwracamy się także do wszelkich agencji powołanych do stabilizowania rynku wewnętrznego. Liczymy także na bardziej zdecydowane działania na rzecz ostatecznego rozwiązania problemów, które pojawiły się po stwierdzeniu w granicach Polski afrykańskiego pomoru świń, bo jak dotąd, działania te dalekie są od zadowalających. Apelujemy do rolniczych związków, grup i zrzeszeń o konsolidację i zaangażowanie się w wypracowanie bardziej korzystnych dla siebie powiązań na rynku wewnętrznym i zewnętrznym. Zwracamy się także do przetwórców i konsumentów, by w pełni doceniając wartości kulinarne wieprzowiny, w większym niż dotychczas stopniu interesowali się produktami pochodzącymi z polskich hodowli.

(-) Piotr Walkowski
Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej

Pismo WZHTCh
Powrót