Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu lewego Alt+5
Przejdź do menu dolnego Alt+7
Przejdź do mapy serwisu Alt+9
Logo
Animacja 1
Animacja 2
Animacja 3

Aktualności

Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

XXIII Gala Wielkopolskiego Rolnika Roku

Aktualności

2024-03-12 11:31

Już po raz dwudziesty trzeci Samorząd Województwa Wielkopolskiego zorganizował konkurs "Wielkopolski Rolnik Roku". W ciągu minionych edycji do oceny w konkursie stanęło  ponad 1.200 rolników z całego województwa, a najważniejszą nagrodę – statuetkę Siewcy oraz tytuł Wielkopolskiego Rolnika Roku otrzymało łącznie 205 rolników z naszego regionu. Wyboru najlepszych z najlepszych  rolników dokonuje powołana przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego Kapituła Konkursu, która – posługując określonymi kryteriami – najpierw ocenia zgłoszone gospodarstwa na podstawie nadesłanych zgłoszonych, następnie wizytuje zgłoszone do konkursu gospodarstwa, ocenia je i kwalifikuje do grupy nominowanych, a po drugiej wizytacji – wyłania laureatów. Otrzymują oni tytuł Wielkopolskiego Rolnika Roku, statuetkę Siewcy, a także nagrody finansowe. O trudności wyłonienia tych najlepszych świadczy fakt, że komisja w XXIII edycji Konkursu zrobiła wyjątek i nominowała 21 rolników, zamiast dwudziestki. W Kapitule Konkursu WRR 2023 pracowali m.in. Piotr Walkowski – były Prezes WIR oraz Zbigniew Stajkowski – Wiceprezes WIR.

Na początku uroczystości, do zgromadzonych w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, swoje słowa skierował Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Wicemarszałek powiedział między innymi: „(…) zanim poznamy laureatów tej edycji konkursu i przejdzie on do historii, chcemy wyróżnić szczególnych ludzi, którzy bez względu na trudności, z którymi się borykają dążą do celu, który sobie wyznaczyli. Dzięki nim my, jako konsumenci, możemy mieć zdrową polską żywność. Chcemy dziś wyróżnić i docenić wszystkich wielkopolskich rolników - Państwa trud, pracę i Państwa wyrzeczenia. Są różne trudności, z którymi musicie się zmagać, ale jesteście dumą Wielkopolski. Jesteśmy z Was rolników w Wielkopolsce szczególnie dumni (…) Organizując tę Galę nie sądziłem, że przyjdzie nam się spotkać w szczególnie trudnych okolicznościach dla nie tylko wielkopolskiego, ale polskiego i unijnego rolnictwa. Dobrze widzimy, jak wiele się teraz dzieje. Są protesty w Polsce, ale również i w Europie związane z ograniczeniami w zakresie Zielonego Ładu oraz handlu z Ukrainą. To są główne tematy omawiane podczas tych protestów. Pomoc rolnikom w sytuacji, w której się znaleźli, jest naszą powinnością. Rolnictwo towarowe wymaga stabilizacji rynku, a rolnictwo drobne wsparcia socjalnego. Protesty rolników mają wymiar znacznie szerszy. Oni walczą o swoje gospodarstwa, ale protestują również w imieniu konsumentów, czyli również w naszym imieniu. Zielony Ład został ustalony kilka lat temu przez ówczesny polski rząd, ale również przez Unię Europejską. W wielu punktach jest on nieracjonalny. Myślę, że późno dostrzeżono również te błędy, jeśli chodzi o Komisję Europejską (…)

Przewodniczący kapituły konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2023 prof. Grzegorz Skrzypczak powiedział między innymi, „że gospodarstwa, które zgłosiły się do tej edycji konkursu reprezentowały bardzo dobry poziom gospodarowania i bardzo wysoką kultura rolną. Możemy być pewni, że wielkopolskie rolnictwo zapewnia nam i myślę, że zapewni też następnym pokoleniom dobrobyt żywnościowy oraz zaopatrzenie w wysokiej jakości produkty żywnościowe w relatywnie dostępnych cenach”.

Nominowani do tytułu Wielkopolski Rolnik Roku 2023 zostali:

Kamila i Karol Janas

Brudzew, gmina Blizanów, powiat kaliski, powierzchnia gospodarstwa - 195 ha. Kierunek produkcji – bydło rzeźne oraz produkcja roslinna. Uprawy: uprawy pod osłonami – pomidor malinowy. kukurydza, trawy na sianokiszonki. Zboża

W 2021 r. w gospodarstwie wybudowano biogazownię rolniczą, w której wykorzystywane m są odpady szklarniowe w postaci liści i pomidorów, kiszonka kukurydzy, odchody bydlęce i gnojowica. Odpady z gospodarstwa wykorzystywane są w 100%, a produktem końcowym jest bezwonny preferment – nawóz organiczny wykorzystywany na własnych polach jako naturalny nawóz. W biogazowni w wyniku kogeneracji wytwarzany jest także prąd, który służy do ogrzewania upraw szklarniowych. Dzięki tym działaniom o ok. 30% spadło zużycie miału, co za tym idzie  – emisja dwutlenku węgla.

Sandra i Jacek Wójciccy

Kaliszkowice Kaliskie, gmina Mikstat, powiat ostrzeszowski, Powierzchnia gospodarstwa - 55 ha. Kierunek produkcji - produkcja roślinna. Uprawy: ziemniaki. żyto i pszenica ozima.

W ramach działania na rzecz ochrony środowiska gospodarstwo zostało wyposażone w sadzarkę oraz rozsiewacz nawozu z systemem GPS. Również traktory są wyposażone w GPS, co umożliwia łączność pojazdów i sprawne sterowanie obróbką polową. Do oprysków wykorzystywany jest opryskiwacz z rękawem powietrznym. W codziennej pracy w gospodarstwie wykorzystywane są wózki elektryczne zasilane w „zieloną energię” elektryczną pochodzącą z własnych paneli fotowoltaicznych. Energia w gospodarstwie pochodzi również instalacji paneli fotowoltaicznych.

Honorata i Maciej Frąckowiak

Pęckowo, gmina Obrzycko, powiat szamotulski. powierzchnia gospodarstwa - 80 ha Kategoria - produkcja roślinna i produkcja trzody chlewnej. Uprawy: rzepak, groch, porzeczka, orzech, pszenżyto, jęczmień ozimy, jęczmień jary, pszenica, kukurydza.

W gospodarstwie dużą wagę przykłada się do precyzyjnej aplikacji nawozów mineralnych. Pan Maciej testuje także czujniki określające na podstawie chlorofilu potrzeby azotowe roślin. Ciągniki pracujące na polu są wyposażone w systemy jazdy równoległej z korekcją RTK. Pozwala to na bardzo precyzyjne poruszanie się po polu i eliminuje nakładki i omijaki.

Dorota i Konrad Zawada

Łuszczewo, gmina Skulsk, powiat koniński, powierzchnia gospodarstwa - 185 ha. Kategoria - inne dziedziny działalności rolniczej. W gospodarstwie prowadzi się takie uprawy jak: pietruszkę naciową koper ogrodowy, lubczyk ogrodowy, por, gorczycę na nasiona, kukurydzę na ziarno i pszenicę ozimą.

Państwo Zawada prowadzą także liczne działania na rzecz ochrony środowiska, w tym między innymi ze względu na specyfikę produkcji ograniczyli stosowanie do 1 zabiegu rocznie środków ochrony roślin. Większość prac wykonywana jest ręcznie i przy pomocy pielników. Produkty zielarskie opatrzone są wszystkimi wymaganymi atestami.

Renata i Marek Olejniczak

Czechel, gmina Gołuchów, powiat pleszewski, powierzchnia gospodarstwa - 108 ha. Gospodarstwo jest ukierunkowane na - produkcję roślinna oraz produkcje indyka. Uprawy: pszenica, pszenżytu kukurydza.

Budynki inwentarskie są ogrzewane z energii wytwarzanej z sieci fotowoltaicznej, w gospodarstwie magazynowana jest woda deszczowa później ponownie wykorzystywana.

Jakub Napierała

Szczepankowo, gmina Ostroróg, powiat szamotulski, powierzchnia gospodarstwa - 208 ha Kategoria - produkcja roślinna  oraz produkcja trzody chlewnej. Uprawy: buraki cukrowe, rzepak ozimy, pszenica ozima, kukurydza na ziarno, jęczmień ozimy oraz łąka.

Gospodarstwo prowadzone jest w system zrównoważonej produkcji roślinnej. Zamontowana jest przydomowa oczyszczalnia ścieków. Każdy budynek gospodarczy wyposażony jest w zbiornik bezodpływowy. Gospodarstwo w ramach zrównoważonej gospodarki wodnej gromadzi wody opadowe, które wykorzystywane są na własne potrzeby. Zwraca uwagę ochrona gleb, która polega na stosowaniu zabiegów przeciwerozyjnych, planowanym nawożeniu, wapnowaniu i wprowadzeniu wielogatunkowego płodozmianu. Nadto w ograniczeniu emisji zanieczyszczeń do powietrza pomaga zastosowanie kolektorów słonecznych, które ogrzewają wszystkie pomieszczenia gospodarcze.

Kamila i Dariusz Pawlak Brudzewo, gmina Strzałkowo, powiat słupecki, powierzchnia gospodarstwa - 155 ha Gospodarstwo specjalizuje się w - produkcji roślinnej oraz bydła mlecznego i bydła rzeźnego. Uprawy: buraki cukrowe, ziemniaki skrobiowe, cebula, pszenica, kukurydza na ziarno, kukurydza na kiszonkę, żyto, jęczmień, pszenżyto, łąki.

W nawożeniu gnojowicą wykorzystywane są aplikatory doglebowe w celu redukcji azotu. Gospodarstwo posiada instalację fotowoltaiczną.

Paulina i Mirosław Mieszała

 Kuźnica Bobrowska, gmina Grabów nad Prosną, powiat ostrzeszowski, powierzchnia gospodarstwa - 66 ha. Gospodarstwo specjalizuje się w - produkcji roślinnej oraz bydła mlecznego i bydła rzeźnego. Uprawy: kukurydza na kiszonkę, kukurydza na ziarno, pszenżyto ozime, żyto ozime, trwałe użytki zielone.

W gospodarstwie prowadzone są liczne działania w zakresie ochrony środowiska, jak na przykład budowa silosów przejazdowych na kiszonki i gromadzenie ewentualnych soków kiszonkowych w szczelnej studzience, zakup opryskiwacza z systemem GPS umożliwiającego zmniejszenia dawki środków chemicznych i zwiększenie precyzji jego stosowania, zakup wozu asenizacyjnego z aplikatorem doglebowym w celu ograniczenia strat w nawożeniu.

Barbara i Jerzy Kokocińscy

Snowidowo, gmina Grodzisk Wielkopolski, powiat grodziski, powierzchnia gospodarstwa - 100 ha. Kategoria - produkcja roślinna i bydło mleczne. Uprawy: jęczmień ozimy, buraki cukrowe, kukurydza na kiszonkę, lucerna, trwałe użytki zielone.

Państwo Kokocińscy w ramach działania Stowarzyszenia na rzecz Ochrony Krajobrazu Śródpolnego „Życie na Pola!” realizuja w gospodarstwie już od niemal 10 lat „lokalny plan rewitalizacji krajobrazu śródpolnego”. W ramach tych działań zwraca się uwagę na rolę retencji w rowach melioracyjnych w przeciwdziałaniu skutkom suszy, ochronę upraw przed erozją poprzez odbudowę i ochronę szeroko pojętej zielonej infrastruktury, ochronę gleby poprzez technik uprawy konserwującej oraz dodatni bilans materii organicznej, a także wpieranie bioróżnorodności. W działalności na rzecz ochrony środowiska by chronić najbardziej zagrożoną grupę ptaków w Europie – ptaki krajobrazu rolniczego – wieszane są budki lęgowe. Ponadto  co roku na działkach zakładane są pasy kwietne.

Magdalena i Jacek Kalak

Gorzupia, gmina Krotoszyn, powiat krotoszyński, powierzchnia gospodarstwa - 500 ha. Gospodarstwo specjalizuje się w - produkcji roślinnej oraz bydła mlecznego i bydła rzeźnego. Uprawy: kukurydza, pszenica, buraki cukrowe, jęczmień, żyto i pszenżyto, lucerna, trawy n gruntach ornych, trwałe użytki zielone.

Gospodarstwo, w  ramach działań na rzecz ochrony środowiska stosuje urządzenia doglebowe, nawozy mineralne są rozsiewane w oparciu o mapy satelitarne, uprawy prowadzone są w systemie bezorkowym. Jako materiał na legowiska stosowany jest separat. Woda powierzchniowa odpływająca z utwardzonych powierzchni gospodarstwa jest oczyszczana z substancji ropopochodnych przez separator

Anna i Adam Wróblewicz

Piątek Wielki, gmina Stawiszyn, powiat kaliski, powierzchnia gospodarstwa - 54 ha. Kategoria:  produkcja roślinna i produkcja trzody chlewnej. Uprawy: buraki cukrowe, kukurydza na ziarno, jęczmień ozimy, pszenica ozima, pszenżyto.

W gospodarstwie prowadzona jest zintegrowana produkcja roślinna. Dodatkowo stosowana jest uprawa bezorkowa, która zapobiega przesuszaniu gleby. Praktykowane są również poplony, które zapobiegają erozji gleby. W gospodarstwie wykorzystywane są także panele fotowoltaiczne, które w całości zaopatrują gospodarstwo w prąd.

Dominika i Michał Gulczyńscy

Młynek, gmina Sompolno, powiat koniński, powierzchnia gospodarstwa - 20 ha Kategoria - produkcja ogrodnicza, oraz roślinna. Uprawy: szkółka, buraki cukrowe, kukurydza na ziarno, jęczmień ozimy, pszenica ozima, pszenżyto.

Na terenie szkółki zainstalowany jest system fotowoltaiczny, który pozwala pozyskać w sposób naturalny energię elektryczną. Na potrzeby gospodarstwa zainstalowane zostały także dwie pompy ciepła.

Elżbieta i Łucjan Pawlak oraz Aneta i Damian Pawlak

Wilkonice, gmina Pępowo, powiat gostyński, powierzchnia gospodarstwa - 104 ha. Kategoria - produkcja roślinna, produkcja trzody chlewnej i produkcja bydła rzeźnego. Uprawy: jęczmień ozimy, pszenica ozima, pszenżyto ozime, trwałe użytki zielone, kukurydza na ziarno, kukurydza na kiszonkę

Gospodarstwo spełnia obowiązujące standardy ochrony środowiska. Nawozy naturalne przechowywane są na płycie obornikowej i szczelnych zbiornikach. Gospodarstwo stosuje wielogatunkowy płodozmian oraz przedplony i poplony. Zainstalowana jest także instalacja fotowoltaiczna, a pozyskany prąd pozwala na systematyczne obniżanie kosztów produkcji.

Justyna i Arkadiusz Kamińscy

Opatów, gmina Łęka Opatowska, powiat kępiński, powierzchnia gospodarstwa - 186 ha. Kategoria - produkcja roślinna, produkcja trzody chlewnej i produkcja bydła rzeźnego. Uprawy: buraki cukrowe, rzepak ozimy, pszenica ozima, kukurydza na ziarno, jęczmień ozimy, pszenżyto ozime, użytki zielone.

W swoim gospodarstwie rolnym Państwo Kamińscy wykorzystują elementy zintegrowanej ochrony roślin, takie jak stosowanie właściwego następstwa roślin, dobór do uprawy gatunków i odmian roślin odpornych na choroby i szkodniki, przestrzegają optymalnych terminów agrotechnicznych, dbają jednocześnie o warunki dla rozwoju naturalnych wrogów szkodników (miedze, zakrzaczenia, zadrzewienia) oraz stosują chemiczne środki ochrony roślin tylko w uzasadnionych przypadkach. Pan Arkadiusz cyklicznie uczestniczy w szkoleniach i wykładach dotyczących działań na rzecz ochrony środowiska.

Krystyna i Zygmunt Niewiadomscy
Lądek, gmina Lądek, powiat słupecki, powierzchnia gospodarstwa - 46 ha. Kategoria - produkcja roślinna, produkcja trzody chlewnej i produkcja bydła rzeźnego. Uprawy: burak cukrowy, buraczki czerwone, pszenica, pszenżyto, rzepak, żyto, trwałe użytki zielone.

Na rzecz ochrony środowiska w gospodarstwie prowadzona jest selekcja odpadów, ograniczane są stosowane środki ochrony roślin. Opryski wykonywane są w optymalnej dawce z zachowaniem karencji i wykonywane są w godzinach wieczornych, po oblocie pszczół.

Elżbieta i Roman Świtek

Pałczyn, gmina Miłosław, powiat wrzesiński, powierzchnia gospodarstwa - 166 ha. Kategoria - produkcja

W celu ochrony środowiska naturalnego w gospodarstwie stosowany jest wysiew międzyplonu, który wpływa na zwiększenie biologicznej aktywności, obudowę próchnicy i żyzności gleby, ogranicza się również zasilanie nawozami azotowymi, wprowadzono także uprawę bezorkową. Prąd w gospodarstwie pozyskiwany jest z własnej instalacji fotowoltaicznej. Dodatkowo Państwo Świtek, świadomi jak wielką role odgrywają pszczoły w środowisku, przy ich uprawach zgodzili się na usytuowanie pasieki pszczelarskiej. W związku z tym niezbędne zabiegi środkami ochrony roślin dla upraw w gospodarstwie wykonuje się w porze wieczornej, po oblocie pszczół.

Izabela i Klaudiusz Bartkowiak

Promienko, gmina Pobiedziska, powiat poznański, powierzchnia gospodarstwa - 97 ha. Kategoria - produkcja roślinna. Uprawy: buraki cukrowe, pszenica, żyto ozime, pszenżyto, jęczmień jary, rzepak ozimy, łąki, kukurydza na ziarno.

Stosowanie nawozów i środków ochrony roślin dopasowane jest ściśle do potrzeb roślin. W celu ograniczania chwastów w uprawie buraka – odchwaszczanie prowadzone jest metodą mechaniczną. W celu zapewnienia optymalnej ochrony i zapewnienia przed stratami ilościowymi i jakościowymi wywołanymi przez niekorzystne czynniki do przechowywania płodów wykorzystywany jest magazyn o powierzchni 375 m2 oraz silosy zbożowe w ilości 9 sztuk.

Ewa i Grzegorz Zaworscy

Szczonów, gmina Żerków, powiat jarociński, powierzchnia gospodarstwa - 217 ha

Kategoria - produkcja roślinna i bydło mleczne oraz rzeźne. Uprawy: kukurydza na kiszonkę, pszenica ozima, trawy na gruntach ornych, kukurydza na ziarno, jęczmień ozimy, buraki, cukrowe.

W ramach działań na rzecz ochrony środowiska, duży nacisk w gospodarstwie kładziony jest na płodozmian, uwzględniający zastosowanie poplonów, które pozytywnie wpływają na środowisko naturalne, w tym w zakresie ograniczenia spływów powierzchniowych. Wykorzystywana jest także technika GPS, która pozwala na precyzyjne dozowanie stosowanych środków ochrony roślin oraz nawozów.

Maria i Józef Skąpscy

Raków, gmina Łęka Opatowska, powiat kępiński, powierzchnia gospodarstwa - 80 ha. Kategoria: produkcja roślinna i produkcja trzody chlewnej, W gospodarstwie uprawie się zboża i ziemniaki.

W gospodarstwie przechowuje się  i stosuje nawozy mineralne i naturalne zgodnie z regulacjami określonym w przepisach prawa, tak aby nie powodowały zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt lub środowiska naturalnego. Dużą wagę Gospodarze przykładają, aby urozmaicony był płodozmian, w ramach prac polowych stosuje się nawozy naturalne (obornik), i organiczne (kompost), a także niechemiczne metody ochrony roślin. Państwo Skąpscy dbają także o infrastrukturę ekologiczna w gospodarstwie oraz utrzymywanie w należytym stanie gruntów ugorowanych i odłogowych.

Danuta i Marek Pytlarz oraz Stanisław Pytlarz

Złotniki Wielkie, gmina Żelazków, powiat kaliski, powierzchnia gospodarstwa - 303 ha. Kategoria - produkcja ogrodnicza. Uprawy: ogórek gruntowych, marchew, cebula ziemniaki, pszenica kukurydza.

Gospodarstwo rolne prowadzone jest tak aby ograniczyć do maksimum negatywny wpływ na środowisko naturalne. Na terenie pól wyznaczone jest 6 km zadrzewień śródpolnych, które przyczyniają się do ograniczenia prędkości wiatru, zmniejszania parowania wody z gleby, a w okresie zimowym przyczynia się do równomiernego rozkładu pokrywy śnieżnej na polach, powodując lokalne łagodzenie warunków pogodowych. Zadrzewienia stanowią element krajobrazu istotny dla zachowania bioróżnorodności obszarów rolnych. Są miejscem bytowania wielu organizmów i bazą pokarmową dla ptaków i owadów zapylających, wspomagając tym samym  równowagi ekologicznej. Co roku 60 do 80 ha pól obsiewanych jest poplonem, który zapobiega wypłukiwaniu składników odżywczych z gleby, wzbogaca ziemię w azot, spulchnia glebę, wydobywa z głębszych warstw potas i fosfor. W celu prowadzenia racjonalnej gospodarki wodnej na terenie gospodarstwa zlokalizowane są trzy zbiorniki wodne o łącznej powierzchni 3 ha. W gospodarstwie wprowadzane jest rolnictwo precyzyjne oparte na technologii GPS, mające wiele zalet związanych z redukcją kosztów i zwiększenia plonów. Ponadto gospodarstwo korzysta z instalacji fotowoltaicznej do wytwarzania prądu.

Anna i Mateusz Pluta oraz Beata i Wojciech Pluta

Łobżenica, gmina Łobżenica, powiat pilski, powierzchnia gospodarstwa - 23 ha. Kategoria - produkcja ogrodnicza. Uprawy; maliny truskawki, jabłonie, czereśnie, śliwki, gruszki, porzeczki, agrest.

Państwo Pluta dbają o każdy etap produkcji, w tym także o odpowiednie nawadnianie, nawożenie, zbór i przechowywanie owoców. W uprawach stosuje się systemy zadaszeń owoców, tuneli oraz komputerów nawozowych. Gospodarstwo posiada wszystkie niezbędne certyfikaty oraz stosowany jest system analizy zagrożeń. Panowie Mateusz Pluta i Wojciech Pluta stawiają na ciągłe doskonalenie procesów produkcyjnych i zwiększenia efektywności działania. Wprowadzone są ciągłe innowacje, modernizacje systemów a także stosowane są najnowsze technologie w produkcji soków.

 

Laureatami Konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2023 zostali:

  • Kamila i Karol Janas z miejscowości Brudzew (gm. Blizanów, pow. kaliski),
  • Sandra i Jacek Wójciccy z miejscowości Kaliszkowice Kaliskie (gm. Mikstat, pow. ostrzeszowski),
  • Honorata i Maciej Frąckowiak z miejscowości Pęckowo (gm. Obrzycko, pow. szamotulski),
  • Dorota i Konrad Zawada z miejscowości Łuszczwo (gm. Skulsk, pow. koniński),
  • Renata i Marek Olejniczak z miejscowości Czechel (gm. Gołuchów, pow. kaliski),
  • Jakub Napierała z miejscowości Szczepankowo (gm. Ostroróg, pow. szamotulski),
  • Kamila i Dariusz Pawlak z miejscowości Brudzewo (gm. Strzałkowo, pow. słupecki),
  • Paulina i Mirosław Mieszała z miejscowości Kuźnica Bobrowska (gm. Grabów Nad Prosną, pow. ostrzeszowski),
  • Dominika i Michał Gulczyńscy z miejscowości Młynek (gm. Sępolno, pow. koniński),
  • Danuta i Marek Pytlarz oraz Stanisław Pytlarz z miejscowości Złotniki Wielkie (gm. Żelazków, pow. kaliski).

Gratulacje laureatom konkursu złożył także prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Mieczysław Łuczak. W imieniu wszystkich nominowanych oraz laureatów podziękował Samorządowi Województwa Wielkopolskiego za zorganizowanie kolejnej edycji konkursu, a Wicemarszałkowi Krzysztofowi Grabowskiemu za zaproszenie na uroczystą galę.

Prezes Mieczysław Łuczak podkreślił, że rolnicy, ogrodnicy i sadownicy są awangardą wielkopolskiego rolnictwa. Oni pokazują, jak pracować z pasją, jak dbać o swoje gospodarstwa, jak z powodzeniem wykorzystywać fundusze europejskie. Oni produkują najlepszą w Europie żywność. To najlepsi z najlepszych, a dzisiejsze nagrody, są dla nich rolniczymi Oskarami. Wielkopolska szczyci się swoim rolnictwem. Prezes wyraził nadzieję, że wielkopolscy rolnicy obronią się w tych trudnych czasach i przejdą obronną ręką przez obecny kryzys.

Na koniec uroczystej gali, Wicemarszałek Krzysztof Grabowski podziękował wszystkim, którzy zaangażowali się w przygotowanie i przeprowadzenie konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2023 oraz w organizację tegorocznej gali. Wicemarszałek zapowiedział, że konkurs będzie kontynuowany również w przyszłym roku. Po pojawieniu się regulaminu i formularzy zgłoszeniowych, przekażemy Państwu szczegółowe informacje na temat naboru do konkursu. Już dziś serdecznie zapraszamy do zgłaszania kandydatur do konkursu Wielkopolski Rolnik Roku 2024 przez poszczególne biura powiatowe Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Opracowanie: M. Ceglarek, G. Wysocki

Dane kontaktowe

Dane kontaktowe

Wielkopolska Izba Rolnicza
ul. Golęcińska 9e, 60-626 Poznań

tel. 61 227 01 30

fax 61 227 01 31

e-mail: sekretariat@wir.org.pl

RSS YB fb

Godziny pracy

Godziny otwarcia

Poniedziałek do piątku

od 7:30 do 15:30

WIELKOPOLSKIE POGODA
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.