Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu lewego Alt+5
Przejdź do menu dolnego Alt+7
Przejdź do mapy serwisu Alt+9
Logo
Animacja 1
Animacja 2
Animacja 3

Aktualności

Znajdujesz się w: Aktualności

Konkurs na najsmaczniejszą zieloną zupę rozstrzygnięty!

Aktualności

2023-05-29 11:09

Konkurs na najsmaczniejszą zieloną zupę rozstrzygnięty

28 maja 2023 r. podczas Pikniku „Zielono mi” w Lewkowie (powiat ostrowski) miało miejsce podsumowanie Konkursu kulinarnego na najsmaczniejszą zieloną zupę. W konkursie orgaznizowanym przez Wielkopolską Izbę Rolnicza wzięło udział dziesięć Kół Gospodyń Wiejskich. Konkursowe zupy przygotowane zostały z różnych, często nieoczywistych składników, wszystkie, zgodnie z tytułem konkursu, łączył kolor zielony. 

Celem Konkursu była m.in. popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej. Zgodnie z jego założeniami konkursowa zupa powinna być przyrządzona w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem lokalnych produktów, w oparciu o oryginalne przepisy, stanowiące przykład naszego dziedzictwa kulinarnego. Uczestnicy konkursu znakomicie wywiązali się z tego założenia. Zupy przygotowane zostały nie tylko z warzyw ale także z ziół i roślin dzikorosnących, które znaleźć można w ogrodach i na łąkach. Do konkursu zgłoszone zostały następujące zupy:

  • Zupa szczawiowa z jajkiem - KGW Niedźwiedź,
  • Perzowa zupa krem z młodej pokrzywy z czosnkiem niedźwiedzim i grzankami - KGW Sobótka,
  • Krem z brokułów - KGW Daniszyn,
  • Zupa - krem pokrzywowo - serowa z grzankami - KGW Kwiatków,
  • Grzyb w zielonej zupie szczawiowej - KGW Wtórek,
  • Zupa krem zielonego groszku - KGW Bogufałów,
  • Zupa z komosy białej - lebiody - KGW Szczury,
  • Zupa brokuło-groszkowa - KGW Lewków,
  • Zielona zupa z ziela - KGW Kołątajew,
  • Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym - KGW Łąkociny.

Prezentacja zup miała miejsce podczas Pikniku „Zielono mi”. Panie przygotowały stoiska, na których oprócz zielonej zupy, zaprezentowały także ciasta oraz przekąski.

Zielone zupy oceniała Komisja konkursowa w składzie:

  • Sylwia Nowicka Dyrektor Muzeum w Lewkowie,
  • Beata Perz Właścicielka Kawiarenki Płacowej,
  • Zbigniew Stajkowski Wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej,
  • Piotr Walkowski Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego.

Członkowie Komisji przy ocenie kierowali się następującymi kryteriami:

  • „pierwsze wrażenie” – czyli wygląd, estetyka, podanie itp.,
  • walory smakowe,
  • cechy wyróżniające produkt spośród innych (jakość, atrakcyjność, związek z regionem, oryginalna nazwa itp.),
  • spełnienie wymogów określonych regulaminem i tematyką konkursu w tym wykorzystanie lokalnych produktów.

Po spróbowaniu wszystkich zup oraz zapoznaniu się z ich recepturami, Komisja zdecydowała o przyznaniu wszystkim uczestnikom konkursu tytułu laureata, bez wskazywania jednoznacznie zwycięzcy. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody w postaci bonów towarowych ufundowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą oraz Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”.

Podsumowując konkurs Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, zwrócił uwagę na wykorzystanie przez uczestników konkursu nie tylko zielonych warzyw ale także ziół i roślin dzikorosnących. Jest to nawiązanie do tradycyjnej kuchni polskiej wsi, szczególnie w tej biedniejszej jej odsłony, w której wykorzystywano rośliny uznawane za chwasty. Sięgano po nie głównie na przednówku, gdy kończyły się nagromadzone zapasy żywności a na pierwsze plony jeszcze trzeba poczekać. Na przednówku często borykano się z głodem, jedzono wtedy wszystko co tylko nadawało się do jedzenia. Często w literaturze mówi się o tzw. pożywieniu głodowym. Mieszkańcy wsi jeszcze w połowie ubiegłego wieku ratowali się roślinami, które wiosną pojawiały się na polach i łąkach. Jedną z popularniejszych w tym czasie roślin była lebioda czyli komosa, w powszechnym użyciu był również perz, z korzenia którego przygotowano polewki. Obecnie wykorzystywanie chwastów w kuchni staje się czymś oryginalnym i nowatorskim. Potrawy z ich dodatkiem zyskują coraz większą popularność. Rośliny, które z łatwością możemy włączyć do codziennych potraw to m.in. pokrzywa, czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski oraz koniczyna łąkowa. Należy pamiętać, że wszystkie rośliny, które zamierzamy wykorzystać w naszej kuchni powinny być świeże i młode. Wykorzystujemy jedynie najmłodsze listki i kwiatostany, zbierane z wyłącznie na czystych wiejskich terenach, z dala od upraw, na których używane są opryski.

Podsumowanie konkursu odbyło się podczas Pikniku „Zielono mi”, organizowanego na terenie Zespołu Pałacowo - Parkowego w Lewkowie. Pałac Lipskich, który w ostatnim czasie przeszedł gruntowną renowację i modernizację, należy do najokazalszych klasycystycznych rezydencji w Wielkopolsce. Otoczony jest pięknym parkiem, który gościł mieszkańców powiatu ostrowskiego na Pikniku połączonym ze Świętem Ludowym. Przy okazji Pikniku zorganizowane zostało wiele atrakcji. Były dmuchane zamki, konkursy plastyczne i animacje dla dzieci, pokazy strażackie a także degustacje kulinarne oraz zwiedzanie Muzeum, które mieści się w Pałacu. Dla uczestników Pikników wystąpił zespół muzyczny Young Band działający przy Szkole Muzycznej w Ostrowie Wielkopolskim oraz dzieci ze Szkoły Podstawowej w Słaborowicach.

Partnerami Konkursu byli Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych „TUW”, Powiat Ostrowski oraz Gmina Ostrów Wielkopolski.

Opracowanie: Katarzyna Strzyż

Dane kontaktowe

Dane kontaktowe

Wielkopolska Izba Rolnicza
ul. Golęcińska 9e, 60-626 Poznań

tel. 61 227 01 30

fax 61 227 01 31

e-mail: sekretariat@wir.org.pl

RSS YB fb

Godziny pracy

Godziny otwarcia

Poniedziałek do piątku

od 7:30 do 15:30

WIELKOPOLSKIE POGODA
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.