Artykuł
Nasze regionalne bogactwo na stoły! PIECZARKA
15 sierpnia 2021 r. w Wielichowie w powiecie grodziskim miała miejsce realizacja operacji pn. Nasze regionalne bogactwo na stoły!, tym razem wydarzenie dotyczyło produkcji pieczarek ich kulinarnego wykorzystania. Wielichowo z uwagi na dużą liczbę producentów pieczarek, uważane jest za niekoronowaną stolicę pieczarki, tym samym jest to idealne miejsce do promocji branży pieczarkarskiej. Realizacja operacji przybrała formę imprezy targowo-festynowej, w której wzięli udział lokalni producenci i przetwórcy grzybów oraz przedstawiciele firm z branży pracujących na rzecz pieczarkarstwa. Przygotowali oni stoiska informacyjne i promocyjne, na których zaprezentowali swoją ofertę.
Dzięki dużemu zaangażowaniu miejscowych Kół Gospodyń Wiejskich impreza stała się także ważnym wydarzeniem kulinarnym. Panie przygotowały różnorodne potrawy z pieczarkami, czym potwierdziły wszechstronne wykorzystanie tego produktu w kuchni. Pieczarki stały się podstawą zup, sałatek ale także farszu do nadziewania mięs i krokietów. Uczestnicy spotkania częstowani byli przepysznymi potrawami, mogli także poznać sposób ich przygotowania. Degustacjom potraw towarzyszył także konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z pieczarek skierowany do kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń, który cieszył się dużym zainteresowaniem zarówno ze strony uczestników jak i gości imprezy. Podczas wydarzenia Wielkopolska Izba Rolnicza przygotowała stoisko wystawiennicze w ramach, którego stworzono platformę do wymiany doświadczeń z zakresu produkcji i wykorzystania kulinarnego pieczarek oraz punkt informacyjny dotyczący prowadzenia działalności w ramach grup producentów rolnych.