Wróć na początek strony
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do treści głównej
Przejdź do danych kontaktowych
Przejdź do menu górnego
Przejdź do menu lewego
Przejdź do menu dolnego
Przejdź do mapy serwisu
Logo
Animacja 1
Animacja 2
Animacja 3

„Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” w Gnieźnie

Znajdujesz się w: Aktualności

„Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” w Gnieźnie

Aktualności

2025-10-27 13:59

25 października br. na terenie Stada Ogierów w Gnieźnie odbyło się wyjątkowe wydarzenie kulinarne, którego motywem przewodnim były polskie ziarna zbóż oraz różnorodne przetwory zbożowe. Spotkanie pod hasłem „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” zostało zorganizowane przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, a jego realizacja była możliwa dzięki wsparciu finansowemu z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Podczas trwania imprezy uczestnikom serwowano żurek; hot dogi w różnego rodzaju bułkach; pierogi z różnego rodzaju mąk z nadzieniem z kaszy, kapustą i grzybami; kaszotto z warzywami i mięsem; różne rodzaje chleba ze smalcem i pieczenią mięsną, a także ciasto drożdżowe.

Istotnym elementem wydarzenia pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” był Konkurs kulinarny „Na najlepszą potrawę z ziarna zbóż i przetworów zbożowych”, który rozstrzygnięty został podczas pikniku. Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowało się 5 Kół Gospodyń Wiejskich:

  • KGW Czeluścin przygotowało „Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie pomidorowym w chlebie”,
  • KGW Michalcza przygotowało „Gołąbki z kaszą kuskus”,
  • Grupa dla Rybna Wielkiego przygotowało „Łazanki z kapustą i grzybami”,
  • KGW Szczytniki Czerniejewskie przygotowało „ Gulasz z kaszą pęczak”, kawa zbożowa z mlekiem owsianym i ciasteczko”,
  • Grupa Dobrodzieje przygotowało „Pierogi z mięsem i ziemniakami z mąki orkiszowej i pszennej”.

Ogłoszenia wyników oraz uroczystego wręczenia nagród dla Kół Gospodyń Wiejskich biorących udział w konkursie dokonali Zbigniew Stajkowski, wiceprezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Ewa Barłoga-Purol, Artur Czyż i Janusz Winiarski.

Podczas cyklicznych pikników organizowanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą promowane są różne obszary wielkopolskiego rolnictwa. W trakcie ostatniego wydarzenia szczególną uwagę poświęcono produktom wytwarzanym z polskich zbóż. Wiceprezes WIR, Zbigniew Stajkowski, złożył serdeczne podziękowania Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich za przygotowanie znakomitych potraw z rodzimych zbóż i ich przetworów. Podkreślił, że przygotowane dania zachwycały nie tylko bogactwem smaków i różnorodnością, lecz także stanowiły piękny przykład kultywowania lokalnych tradycji kulinarnych.

Atrakcją wydarzenia był pokaz kulinarny przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Wiatraczanki”. Gospodynie zaprezentowały i przygotowały zupę krem dyniowo-paprykową z kaszą pęczak oraz kiełbasą z dzika, makaron razowy w paście buraczano-serowej z dodatkiem szynki z sarny, a także pierogi orkiszowo-razowe z dziczyzną i okrasą z cebuli. Podczas pokazu Panie szczegółowo prezentowały kolejne etapy przygotowania potraw – od doboru składników, przez techniki gotowania, po sposób podania. Dzięki temu uczestnicy mogli nie tylko spróbować wyjątkowych dań, ale również poznać tajniki tradycyjnej kuchni opartej na produktach z polskich zbóż w połączeniu z dziczyzną.

Z myślą o najmłodszych uczestnikach Pikniku przygotowano specjalne atrakcje, które pozwoliły im spędzić czas w radosnej i kreatywnej atmosferze. Dzieci mogły wziąć udział w konkursie plastycznym pod hasłem „Zbożem malowane”, starsze dzieci zmierzyły się natomiast z Quizem „Buszujący w zbożu”. Dla zwycięzców przygotowano atrakcyjne nagrody, wśród których znalazły się m.in. paletki do gry, gry zręcznościowe takie jak „Raz na górze, raz na dole”, rzepy, układanka „kostka po kostce” czy emocjonująca gra do rzucania obręczami.

Dużym zainteresowaniem cieszyło się również stanowisko z animatorkami, które umilały najmłodszym czas, wykonując kolorowe tatuaże i malując buzie w motywy zwierząt. Dzieci miały także okazję wziąć udział w „hobby hours” i sprawdzić swoje umiejętności w kreatywnych zabawach. Artystyczną oprawę wydarzenia zapewnili Tomasz Czyżewski z wokalistką z Centrum Edukacji Muzycznej „Ósemka” w Gnieźnie oraz Anna Kaźmierska, których występy wprowadziły wyjątkowy klimat wydarzenia.

Podczas wydarzenia uczestnicy imprezy promocyjnej pn. „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” byli informowani o tym, że: głównym źródłem węglowodanów w diecie są zboża, produkty zbożowe stanowią istotne źródło błonnika pokarmowego oraz informacje jakie produkty pełnoziarniste powinno się wprowadzać do codziennej diety. Dla odwiedzających zostały przygotowane broszury informacyjne o walorach dań z ziarna zbóż i przetworów zbożowych. Informowano również, że wydarzenie jest sfinansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Wydarzenie „Polskie zboża – wiem, że dobrze jem” okazało się wyjątkowo udanym przedsięwzięciem, które zjednoczyło pasjonatów gotowania, lokalnych mieszkańców oraz miłośników dobrej kuchni we wspólnym świętowaniu tradycji i kulinarnych smaków.

 

Opracowanie:

Biuro WIR

Dane kontaktowe

Dane kontaktowe

Wielkopolska Izba Rolnicza

ul. Golęcińska 9e

60-626 Poznań

tel. 61 227 01 30

e-mail: sekretariat@wir.org.pl

 

RSS YB fb

Godziny pracy

Godziny otwarcia

Poniedziałek do piątku

od 7:30 do 15:30

WIELKOPOLSKIE POGODA
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.